2024. április 18., csütörtök

A NATO-val partnerségben

Az euro-atlanti szövetséggel való együttműködés Szerbia külpolitikájának fontos eleme

Szerbiának kell eldöntenie, csatlakozik-e a NATO-hoz, anélkül, hogy a szerb népet bárki befolyásolná a döntésében – szögezték le ma a NATO és az EU az új stratégiai környezetben elnevezésű konferencián, amit a NATO-hét keretében és az Euro-atlanti Tanulmányok Központjának (CEAS) szervezésében tartottak meg Belgrádban.

Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete ma kijelentette, tisztelet övezi Szerbia katonai függetlenségét, ami a NATO-val való együttműködéssel sem ütközik ellentmondásba.

– Szerbia csatlakozott a Békepartnerség programhoz, hiszen érdekei ezt diktálták. Szerbia formálja ezt a partnerséget, ami egy személyre szabott partnerségi akcióterv – emelte ki Scott.

Giampaolo Di Paola, a NATO Katonai Bizottságának egykori vezetője arra mutatott rá, hogy Szerbiának nyilvános vitákat kellene szerveznie az adott témára, hogy kiderítse, melyik helyzetben érezné jobban magát a lakosság. Benyomása szerint jelenleg Szerbia polgárainak figyelmét elsősorban az életszínvonal, a megélhetési kérdések kötik le, de véleménye szerint fontos lenne ezeket a kérdéseket is megvitatni velük. Az EU-tagállamok körében egyre nagyobb hangsúlyt kap a regionális és a világbéke megőrzése, ugyanakkor a NATO és az EU is egyre gyakrabban szembesül a biztonság újabb kihívásaival, hiszen a háborúk lefolytatásában egyre nagyobb teret hódot a cybertámadás, amihez az internetes felületet használják fel.

Tacan Ildem, a NATO nyilvános diplomáciával foglalkozó főtitkársegédje is arra mutatott rá, hogy a cybertámadások egyre gyakoribbak, és váratlanul érkeznek, így a katonai szövetségnek erősítenie kell a védelmi kapacitásait.

Ildem is kiemelte, hogy a katonai semlegesség és a NATO-val való erős partneri viszony nem mond ellent egymásnak. Jelenleg is több katonailag semleges állammal működik együtt.

– A NATO és Szerbia is hasonló biztonsági kihívásokkal szembesül, így a NATO-val való együttműködés nagy hasznot hozhat Szerbia és a régió számára is – emelte ki, utalva arra, hogy Szerbia is nagyobb biztonságban lenne, ha partneri viszonyt ápolna a NATO-val, de ez az együttműködés az észak-atlanti szövetség számára is nagyobb biztonságot hozna.

Benjamin Hodges, az USA hadseregének európai ezredese aggodalmának adott hangot, miszerint Oroszország a cyberteret használja fel arra, hogy lerombolja a nyugati államokba vetett bizalmat.

Jelena Milić, az Euro-atlanti Tanulmányok Központjának (CEAS) igazgatója hangsúlyozta, a belgrádi NATO-hét konferencia középpontjában az EU-val és a NATO-val való együttműködésnek kell állnia. Reményének adott hangot, hogy az Európai Unió segítséget nyújt majd Szerbiának abban, hogy az EU-s csatlakozási folyamatban – tekintettel a NATO és Oroszország egyre bonyolultabb viszonyára – minél hamarabb megnyissák a 31. tárgyalási fejezetet, ami a közös kül- és biztonságpolitikával foglalkozik. Az igazgatónő az egyre erősebb orosz befolyásra figyelmeztetett a Nyugat-Balkánon.

Branimir Filipović, a szerb külügyminiszter biztonságpolitikával megbízott segédje kiemelte, a külügyminisztérium készen áll arra, hogy a civil szervezetekkel együttműködve minél hatékonyabban ismertesse az állampolitikát a polgárokkal. Kiemelte ugyanakkor, hogy a belgrádi konferencia egybeesik Aleksandar Vučić államfőnek a NATO székhelyén tett látogatásával, ami Szerbia és a NATO sikeres politikai párbeszédére utal, és mindenképpen hozzájárul a régió stabilitásához és a békefolyamatok erősítéséhez.

Filipović elmondta, Szerbia és a NATO együttműködése átlátható, és ez a kapcsolat mindenképpen fontos eleme az ország külpolitikájának.

Nyitókép: Kyle Scott (Fotó: Beta)