2024. március 29., péntek
SZOCIÁLIS-GAZDASÁGI TANÁCS

Háromszázezer embernek nem emelik a bérét?

Nem sikerült ma megállapodni a Szociális-Gazdasági Tanács ülésén arról, hogy hogyan emeljék a béreket azokban a közszolgálatokban, amelyek dolgozóira nem érvényes a januártól esedékes bérnövelésre vonatkozó határozat. A kérdést a közalkalmazottak foglalkoztatásáról szóló törvényben kellene rendezni. Mintegy 300.000 embert érint, például a művelődési és a sportintézményekben dolgozókat.

Ljubisav Orbović, a Tanács elnöke, aki a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Tanácsát is vezeti, az ülés után úgy nyilatkozott, hogy a vita heves, de korrekt volt.

– Sajnos nem sikerült konszenzusra jutnunk és együttesen támogatnunk a jogszabályt. A résztvevő szakszervezetek többségének kedvező véleménye van a törvénytervezetről, de például a művelődési intézményekben dolgozók szakszervezete vagy az oktatási szakszervezetek egy része nem tudja elfogadni a felkínált megoldásokat – mondta Orbović. Hozzátette: a Tanács felkéri a kormányt és a miniszterelnököt, hogy segítsenek a megoldáskeresésben. A szakszervezeti vezető egyébként jogosnak tartja a postások elégedetlenségét, de az RTS, a Rokkantsági és Nyugdíjbiztosítási Alap vagy a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat foglalkoztatottjainak a követeléseit is, hiszen a bérek évek óta változatlanok.