2024. március 29., péntek

Így tedd rá!

A néptánc és népi játékok tanításáról az óvodákban

A Néptánc módszertana címmel a hétvégén háromnapos néptáncműhely zajlott huszonöt vajdasági óvodapedagógus részvételével Topolyán, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban.

Balatoni Kata néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató, a tánc felszabadító örömén keresztül adta át a néphagyományaink szeretetét az óvónőknek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Balatoni Kata néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató, a tánc felszabadító örömén keresztül adta át a néphagyományaink szeretetét az óvónőknek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A néphagyományok tanításának programjával kapcsolatos tudnivalókat korábban öt vajdasági néptáncpedagógus sajátíthatta el, amit a következő évtől az ő közreműködésükkel ismerhetnek meg a vajdasági óvodapedagógusok. Ennek a budapesti szemináriumnak volt az egyik résztvevője Kisimre Szerda Anna.

– A Hagyományok Házában megszervezett Útravaló program arra épül fel, hogy a gyereket a néphagyományokon keresztül kell rávezetni számos más ismeret elsajátítására, a személyiség komplex fejlesztésére. Mindez pedig a népmesék, a népzene gazdag eszköztára mellett például a természetes anyagokkal való kézműveskedéshez is kötődik. A hagyományaink játékos módon való átadása nemcsak a gyerekek mozgáskultúráját vagy más kompetenciáját, készségét és képességét fejleszti, hanem akarva-akaratlanul is a nemzeti értékeink, a magyar nemzeti identitástudat megalapozása a következménye. Fontos a gyerekeket tudatosságra nevelni, hiszen akkor nagyobb eséllyel tudnak különbséget tenni a valós és a vélt értékek, illetve a hagyománynak vélt ráhatások között. Balatoni Katalin ez alkalommal népszerűsített programját sikerrel alkalmazom a gyermek-tánccsoportunk próbáin, sokat ugróiskolázunk, játszunk, énekelünk, valamint igyekszünk felhőtlenül megélni a tánc és a mozgás örömét – nyilatkozta Kisimre Szerda Anna a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott rendezvényen.