2024. március 28., csütörtök

Mi az a COPD?

Egészségügyi akció a tüdőnkért

Mint minden betegség esetében, a hörgősorvadással járó krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) esetében is nagyon fontos, hogy a betegséget időben diagnosztizálják. A világon jelenleg 329 millió beteget tartanak nyilván. Szerbiában, annak ellenére, hogy körülbelül 600 000 embert kezelnek ezen betegséggel és ez az elhalálozások ötödik leggyakoribb oka, a közvélemény keveset tud róla.

2002 óta november harmadik szerdája a COPD elleni küzdelem világnapja. Ennek apropóján a szabadkai Közkórház szerdán a Galleria Szállóban egészségügyi akciót szervezett, ahol ingyenes légzésfunkciós azaz spirometriás vizsgálatot végeztek.

Újságírói kérdésre Bojana Matković Šakić, a Szabadkai Közkórház pulmológiai osztályának vezetője beszélt a betegségről:

Ingyenes légzésfunkciós vizsgálatot végeztek (Fotó: Gergely Árpád)

Ingyenes légzésfunkciós vizsgálatot végeztek (Fotó: Gergely Árpád)

– A krónikus obstruktív tüdőbetegség egy igen gyakori betegség, amelyet a legtöbb esetben későn vesznek észre, amikor már jelentkeznek a tünetei, amikor a páciensnek légzési nehézségei vannak. Ezt azonnal kezelni kell, de a tünetek megjelenését követően már nem lehet olyan hatékony a gyógyítás, mint a kezdeti szakaszában. Alattomos, rejtett betegségről van tehát szó. A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik éveken keresztül dohányoznak, és azok, akik olyan munkahelyen dolgoznak, ahol a mikroklíma ártalmas lehet, de a szennyezett levegő is előidézheti – fogalmazott Matković Šakić.

Az osztályvezetőtől emellett azt is megtudtuk, hogy a szabadkai kórházban 2016 folyamán 204 beteget ápoltak COPD-vel, míg ez a szám az idei évben már 240-nél jár, annak ellenére, hogy még nem tartunk az esztendő végénél. Ebből kifolyólag elmondhatjuk, hogy a betegek száma növekszik. A betegség nem csak az ember légzőrendszerét viseli meg, hanem az egész szervezetét, ugyanis a test egyéb szervei sem jutnak elegendő oxigénhez. Matković Šakić elmondása szerint a spirometriás vizsgálat a legjobb módszer a légzőrendszer működésének vizsgálatához, de amennyiben valami eltérést regisztrálnak, a pácienseknek további vizsgálatokra van szükségük a teljes diagnózishoz.

Az akción jelen volt Bogdanka Đapić neurológus, a szabadkai Közkórház igazgatóhelyettese is, aki a médiának elmondta:

– Azért vagyok jelen, hogy személyesen is támogassam a pulmológiai osztályt. Dicséret illeti őket egy ilyen akcióért, hisz csakis folyamatos edukációval tudunk előrejutni, mivel az egészség a legnagyobb kincsünk.