2024. április 25., csütörtök

Hó és jég esetén

Készenlétben a téli szolgálat

Szabadkán a téli szolgálat november 15-e és március 15-e között, négy hónapon keresztül áll készenlétben, és szükség szerint lépéseket tesz a helyzet normalizálása érdekében. Szerdán a hagyományokhoz híven a városi szeméttelepen felsorakoztak a téli szolgálat járművei és munkatársai.

A téli szolgálat munkáját tíz hótúróval ellátott kamion, valamint több kisebb gép segíti (Fotó: Gergely Árpád)

A téli szolgálat munkáját tíz hótúróval ellátott kamion, valamint több kisebb gép segíti (Fotó: Gergely Árpád)

Az eseményen többek között jelen volt Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat igazgatója, valamint Predrag Radivojević, az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója.

A helyi önkormányzat képviseletében az újságíróknak nyilatkozva Horvát Tímea kifejtette:

– A rendkívüli helyzetekkel megbízott stáb megtartotta ülését, amelyen minden résztvevő biztosított bennünket arról, hogy felkészülten várják az előttünk álló telet. A város elegendő mennyiségű pénzt különített el a téli szolgálat működésére – fogalmazott az alpolgármester, majd megköszönte a közvállalatok vezetőinek és alkalmazottainak munkáját, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nem lesznek nehézségeik a tél folyamán.

Slobodan Milošev, Horvát Tímea és Predrag Radivojević (Fotó: Gergely Árpád)

Slobodan Milošev, Horvát Tímea és Predrag Radivojević (Fotó: Gergely Árpád)

Predrag Radivojević a médiának elmondta, hogy az általa irányított közvállalat az idén is kidolgozta a téli szolgálat programját. Az időjárási körülményeket folyamatosan figyelemmel követik, és szükség esetén megteszik a kellő lépéseket. A közvállalat 109 kilométernyi útszakaszt tart karban, több mint 150 000 négyzetméternyi járdát és teret takarítanak, és körülbelül 35 000 négyzetméternyi kerékpárutat. Az időjárástól függően éves szinten 42–45 millió dinárt költenek a téli szolgálatra. A megfelelő mennyiségű só és kőzúzalék a rendelkezésükre áll. Mindezek mellett az igazgató azt is elmondta, hogy a nem a hatáskörükbe tartozó utak karbantartását a Szerbia Útjai Közvállalat megbízásából a Vojput végzi.

Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy a téli szolgálat munkáját tíz hótúróval ellátott nagy kamion, valamint több kisebb gép segíti, míg a kisegítőszemélyzet negyvenhét munkásból áll.