2024. április 18., csütörtök

Családok a közösségért

Háromnapos képzést tartott a VANCSESZ Kishegyesen – Generációváltás zajlik a vajdasági nagycsaládos-egyesületek vezetésében

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (VANCSESZ) motivációs tréningje vasárnap ért véget a kishegyesi Kátai-tanyán.

A háromnapos képzés a Családok a közösségért elnevezést viselte, és számos hasznos program várta a résztvevőket. Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke arról számolt be lapunknak, hogy összesen 28 résztvevője volt a képzésnek, akik 7 településről érkeztek. A tréning célja a motiválás és a vezetésre való felkészítés volt.

– Az egyesületekben általában a család valamelyik tagja aktív, főként az anyukák, de több helyen az apák is. Ebből sokszor a családon belül is konfliktusok vannak, ezért úgy gondoltuk, hogy a mostani tréningünkre meghívjuk mindkét szülőt, sőt, 13–18 éves gyermeküket is, hiszen majd ők viszik tovább ezt az önkéntes munkát. Emellett egy elég nagy generációváltás zajlik az egyesületeinkben. Ez másfél éve kezdődött és folyamatosan cserélődnek az egyesületi vezetők. Az újakat pedig képezni kell, mert senki sem úgy születik, hogy tisztában van azokkal a dolgokkal, amik egy civil szervezet vezetéséhez kellenek. A tréning programját is úgy állítottuk össze, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzunk. Egyrészt motiválni szeretnénk a résztvevőket, hogy folytassák a munkát és javítsák a minőségét, másrészt pedig szeretnénk ha újak, fiatalok is bekapcsolódnának a tevékenységekbe – mondta el Krizsán, majd arról is szólt, hogy szeretnék, ha a résztvevők megismernék egymás tevékenységét is, ami a jövőben együttműködéseket gerjeszt.

A tréning első napján a szervezők felmérték, hogy milyen tevékenység zajlik azokban az egyesületekben, ahonnan a résztvevők érkeztek, tudtuk meg a VANCSESZ elnökétől. Ezt követően tanácsokat, útmutatást adtak, hogy hogyan tudnak reagálni egyes aktuális problémákra, valamint ismertették az együttműködési lehetőségeket. Szombaton a tréning résztvevői ellátogattak a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület hagyományos nagycsaládos disznóvágására. Emellett egy motivációs tréningen vettek részt, amit Telecski Borisz vezetett. Ugyancsak téma volt az egyesületek pénzügyi tervének elkészítése, jelentések kidolgozása, költségvetés összeállítása, stb. Fontos, hogy olyan pénzügyi tervek készüljenek, amik eleget tesznek a mai elvárásoknak, emelte ki Krizsán. Emellett külön foglalkoztak a havi, évi tervek kidolgozásával. Az elnök szerint sok egyesületben gondok vannak a tervezéssel, és a tagok nem tudják, hogy mire számíthatnak az év során. Szombat este egy társasest keretében a közeljövőben várható közös programokról is beszéltek. Az utolsó napon, vasárnap, Ricz Dencs Tünde tartott motivációs tréninget a résztvevők számára, emellett egyéni foglalkozásokra is lehetőség nyílt.

A VANCSESZ elnöke végezetül arról is beszámolt, hogy a háromnapos motivációs tréninget a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a tartományi oktatási titkárság támogatta.

– Igen értékes számunkra ez a támogatás, mert úgy érezzük, hogy nagyon nagy igény van rá, hogy foglalkozzunk az egyesületi vezetőkkel. Foglalkoznunk kell az önkéntesekkel is, akik nem vezetők, viszont benne vannak a különböző rendezvények, megmozdulások szervezésében – fogalmazott Krizsán.