2024. április 19., péntek

Fájó térd és vereség

A jó nevű harcképtelenek listájára Rafael Nadal is felkerült. A világelső még nem heverte ki a párizsi lábsérülést, amely miatt ott feladta a Filip Krajinović elleni negyeddöntőt, és ennek következménye, hogy a londoni évzáró ATP-bajnokságot sem tudja befejezni. A spanyol kiállt a belga David Goffin ellen, de látszott rajta, hogy nem teljes értékű harcos, amit a belga kihasznált, és harmadik egymás közötti meccsükön először győzte le. Nadalt a hátralevő két csoportmérkőzésen honfitársa, a ranglistán 10. helyezett Pablo Carreno helyettesíti.

Jack Sock még bejuthat az elődöntőbe (Fotó: Beta/AP)

Jack Sock még bejuthat az elődöntőbe (Fotó: Beta/AP)

A sérült jobb lába ellenére Nadal nagyon igyekezett, a fájó vereséget mégsem tudta elkerülni. Az első játszmában breakelt, amikor a belga a szettért adogatott, ezt a játékrészt azonban a rövidítésben veszítette el. Goffin a második játszmában 5:3-ra vezetett, 5:4-nél meccslabdája volt, de kihagyta, majd 6:5-nél még három elmulasztott esélye volt, és újra rövidítést játszottak. Ezt Nadal nyerte, de ekkor már egyre nehezebben mozgott. A belga ezért a döntő játszmában 4:1-re elhúzott. A spanyol egyszer még elnyerte a belga adogatását, de 5:4-nél adogatva Goffin már nem hibázott, és e győzelmével a ranglistán megelőzte Stan Wawrinkát.

A Sampras-csoportban ma a Thiem–Carreno és a Dimitrov–Goffin mérkőzés lesz műsoron.

A Becker-csoport 2. fordulója a horvát Marin Čilić és az amerikai Jack Sock találkozójával kezdődött. A horvát ahelyett, hogy két győzelemmel nyisson, két vereséget szenvedett, és már nem juthat be az elődöntőbe. Čilić vasárnap a döntő játszmában 3:1-re vezetett Alexander Zverev ellen, és kikapott. Tegnap még ezt is „felülmúlta”, hisz a harmadik szettben 3:0-s előnye volt Sockkal szemben, végül mégis alulmaradt, az amerikai pedig az utolsó fordulóban tehet kísérletet, hogy a legjobb négy között is szerepelhessen. E csoportban holnap a Federer–Čilić és az A. Zverev–Sock meccsel ér véget az előcsatározások sorozata.

A bresciai challengeren is visszalépett az első helyen kiemelt magyar Fucsovics Márton, és valószínű, hogy ő is befejezte az idényt. Az indiai Púnáben két szerbiai győzelem született, Nikola Milojević és Peđa Krstin is bejutott a 2. fordulóba.