2024. április 25., csütörtök

Hétszázezer euró a történelmi kudarcért?

Hatvan éve nem látott tragédia Itáliában

A sors fura fintora, hogy a jövő évi oroszországi világbajnokság pótselejtezőjében Olaszországot épp Svédország ütötte ki, amely ország az 1958-as torna házigazdája volt – legutóbb erről a vb-ről hiányzott Itália, az Azzurri, a négyszeres világbajnok válogatott, amely most 60 év után lesz kénytelen ismét otthonról követni a legértékesebb trófeáért zajló küzdelmet. A svédek hazai pályán minimális eredményű győzelmet ünnepeltek, majd Milánóban vért izzadva tartották meg előnyüket a végig hatalmas fölényben focizó olaszok ellen.

Egy biztos távozó a válogatottból, és egy feltételezhető: Gianluigi Buffon és Giampiero Ventura (Fotó: Beta/AP)

Egy biztos távozó a válogatottból, és egy feltételezhető: Gianluigi Buffon és Giampiero Ventura (Fotó: Beta/AP)

A történelmi elbukásért a legtöbben Giampiero Venturát, a tavaly nyár óta posztján lévő szövetségi kapitányt hibáztatják – ki mást kellene? –, aki a karakteres Antonio Contétől vette át az irányítást, és azóta jobbára hozta a szokásos „olasz focit”: kiscsapatok ellen egygólos győzelmek, kevéssé látványos, minimális erőbefektetést igénylő, eredményorientált játék és a többi. Az itáliaiak megkapták a spanyolokat selejtezőcsoportjukba, majd – miután a Fúria a csoporton átgázolva egyenesen kijutott Oroszországba – a pótselejtezőn kiemeltként a lehető legkeményebb nem kiemelt riválist, Svédországot kapták. A többi már történelem, Ventura csapata 180 perc alatt egyszer sem talált be ellenfele kapujába (összesen 34 kísérletből!), míg a skandinávok a stockholmi odavágón szerzett Jakob Johansson-góllal 2006 után újra kijutottak a vb-re.

Nagyon nehéz elviselni ezt az eredményt, teljesen meg voltam győződve arról – és a mérkőzés bizonyította –, hogy minden erőnkkel le akartuk küzdeni ezt az utolsó akadályt. Régóta dolgozom a labdarúgásban, ismerem ezt az érzést – állt a milánói találkozót követően a sajtó elé a szemlátomást megviselt Ventura. – Büszke vagyok arra, hogy az Azzurri család tagja vagyok, és egykori, valamint jövőbeli nagy bajnokokkal dolgozhatom. Csalódott vagyok, és látom, mit jelent a nemzeti válogatottunk az emberek számára. Köszönettel tartozom a San Siro közönségének, az utolsó pillanatig hajtottak minket” – folytatta a 69 éves szakember, majd bocsánatot kért az eredményért, ugyanakkor a mutatott játékért, elmondása szerint, nem tartozik bocsánatkéréssel.

Carlo Tavecchio, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke elárulta, ma tartják a kudarcot kielemző megbeszélést: „Mélyen el vagyunk keseredve, amiért nem sikerült kijutni Oroszországba. A kudarc részletes megoldást igényel, e célból hívtam össze szerdára egy ülést, amelyen alapos elemzést készítünk, és határozunk a jövő fontos kérdéseiről” – nyilatkozta a csalódott sportvezető.

Tavecchio szerint az eseményen Giampiero Ventura sorsa is eldől. A szövetségi kapitány ugyanis a hatalmas szurkolói és médianyomás ellenére nem mondott le önként a posztról, szerződése pedig a 2020-as Európa-bajnokság végéig köti őt az olasz kispadhoz – igaz, tegnap a bari reptéren a sajtó kérdésére, miszerint tervezi-e lemondását, futtában annyit válaszolt, igen, később azonban cáfolta ezt a kijelentését. A Sky Italia értesülése szerint a tréner 700 000 eurós kárpótlást kér majd, amennyiben az olasz szövetség megszünteti megbízatását.

2006-os világbajnokok akasztották szögre válogatottcipőjüket a lehető legszomorúbb módon: az élő legenda Gianluigi Buffon és a Roma évtizedes kapitánya, Daniele de Rossi is utolsó alkalommal lépett pályára a címeres azúr mezben. „Felzaklat, hogy épp ez volt az utolsó válogatottmérkőzésem. Elmulasztottunk valamit, ami rengeteget jelentett volna” – fogalmazott a januárban negyvenedik életévét betöltő veterán. Buffon és De Rossi mellett egyébként Giorgio Chiellini és Andrea Barzagli is bejelentette visszavonulását a válogatott-labdarúgástól.

Leírhatatlan érzésnek nevezte csapata sikerét Jakob Johansson svéd szövetségi kapitány. „Elmorzsoltam néhány könnycseppet. Jó néhány játékosunk úgy érezte, ez az utolsó lehetőségük kijutni egy világbajnokságra, és sikerült” – mesélte érzelmesen Johansson.

Ljajić ismét betalált

A kínai kétgólos győzelmet követően a távol-keleti túra második állomásán, Dél-Koreában is tisztesen helytállt Szerbia válogatottja, barátságos mérkőzésen. Adem Ljajić, a Torino 26 éves támadó középpályása szerezte meg a Sasoknak a vezetést a találkozó derekán (59.), amire Vuković szabálytalankodása után gyorsan válaszolni tudott az augsburgi légiós Koo Ja-Cheol, a megítélt tizenegyesből.

Mladen Krstajić, a szövetségi kapitányi feladatokkal megbízott edző egyébként meglehetősen felforgatott kerettel vonult fel. Ismét kezdőként lépett pályára a fiatal laziós Sergej Milinković-Savić, és először húzta fel a címeres mezt az Eibar kapuját védő Marko Dmitrović.