2024. április 20., szombat

Nem minden a pénztől függ

Ana Brnabić szerint az egészségügyi alkalmazottak megtartásában kulcsfontosságú a munkakörülmények javítása is

Tekintettel az egészségügyben dolgozók tömeges elvándorlására, az állam igyekszik olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyek maradásra bírnák az orvosokat, az egészségügyi nővéreket és az ápolókat – derült ki Ana Brnabić kormányfő mai sajtónyilatkozatából. A miniszterelnök a foganatosított vagy a jövőben foganatosítandó intézkedések között említette az oktatás színvonalának a javítását, a szakorvosi képzés jobb elérhetőségét, a munkahelyteremtést, a munkakörülmények javítását és a béremelést.

Ana Brnabić szerint a közvélemény az egészségügyi alkalmazottak elvándorlását – tévesen – kizárólag az alacsony fizetésekkel és a nem megfelelő életszínvonallal hozza összefüggésbe. A miniszterelnök álláspontja az, hogy a probléma ennél sokkal összetettebb.

– Csaknem tíz éven át tilos volt jóváhagyni a szakorvosi képzést. Egyesek tíz éven át megakadályozták, hogy az orvosok képezzék magukat. Legalább négy vagy öt évre van szükségünk ahhoz, hogy behozzuk az emiatt fennálló lemaradást. Az egészségügyben nemcsak Szerbiában alacsonyak a bérek, hanem a régió összes országában. Ugyanakkor természetes, hogy ezek az országok nem kínálhatnak fel például svájci vagy németországi béreket. Egyébként a kiadások sem annyira magasak a régió országaiban, mint az említett államokban. Szerbia lehetőségeihez mérten igyekszik folyamatosan növelni az egészségügyben dolgozók bérét – fejtette ki a kormány első embere.

A miniszterelnök elmondása szerint az év végéig 4 ezer új munkavállaló alkalmazását hagyták jóvá az egészségügyben, a következő év januárjától pedig tíz százalékos béremelés esedékes. Az infrastruktúrába való beruházások közül a Niši Klinikai Központot – a munkálatok hamarosan befejeződnek –, valamint a Szerbiai Klinikai Központ felújítását – eddig a versenypályázatot írták ki – emelte ki, majd bejelentette, hogy hamarosan kiírják a versenypályázatot a Vajdasági Klinikai Központ felújítási munkálatainak kivitelezésére is. Az egészségügyi alkalmazottak akár 2 ezer euró fizetést is kaphatnának, de amíg a kórházak úgy néznek ki, mint egy katonai kórház valamelyik harctéren, addig biztosan nem maradnak szívesen Szerbiában, inkább külföldön próbálnak érvényesülni – szögezte le Brnabić.