2024. április 25., csütörtök
MA TARTOMÁNYI KÉPVISELŐHÁZI ÜLÉS

Négymilliárd dináros többlet

Az adóbevételek magasabbak a vártnál

Pénzügyi témák határozzák meg a Tartományi Képviselőház mai ülésének napirendjét: megvitatják az idei költségvetésnek az év háromnegyed részére vonatkozó jelentését, továbbá a Tartományi Garanciaalap tavalyi üzleti beszámolóját. A parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága tegnapi ülésén elfogadta mindkét jelentést, és továbbította a parlamentnek. A bizottsági ülésen Snežana Blašković megbízott tartományi pénzügyi titkárhelyettes ismertette a költségvetési jelentés részleteit.

Snežana Blašković ismerteti a számadatokat (Ótos András felvétele)

Snežana Blašković ismerteti a számadatokat (Ótos András felvétele)

Az idén a büdzsé bevételi oldalát 61,74 milliárd dinárra méretezték, az év első kilenc hónapjában 45 milliárdot költöttek el, ez 72,88 százalékos teljesítést jelent. Úgy tervezték, hogy 67,41 milliárd dinárt költ majd el a tartomány, de a kilenc hónap alatt a kiadások 41,18 milliárdra rúgnak. A teljesítés ezen a téren 61,09 százalékos. A mostani helyzet szerint tehát a költségvetésnek nem bő négymilliárd dináros hiánya van, hanem négymilliárdos többlete.

A bevételek 66,7 százalékát egyébként a köztársasági átutalások teszik ki, a kiadások között a kamenicai kórházkomplexum kettes szárnya érdekében kibocsátott kötvények fedezése számít a legnagyobb tételnek. Mint ismeretes, kétszer már módosították év közben a költségvetési terveket. Az adóbevételek magasabbak a vártnál, a tavalyi adatokhoz képest az idén a kilenc hónap alatt 345 millió dinárral több folyt be a bérek után kifizetett illetékekből, és 1,98 milliárd dinárral nagyobb az idén a nyereségi adónak köszönhető bevétel is.

A Tartományi Garanciaalap tavaly 56 szerződést kötött, az idén pedig már 50 támogatást tudott nyújtani, ami azt jelenti, hogy az idei jelentés nagyobb sikerekről tud majd beszámolni – hangzott el a bizottsági ülésen. Mezőgazdasági gépek beszerzése, nők által indított vállalkozások, megújuló energiaforrások alkalmazása, helyi önkormányzati projektumok támogatása céljából felvett hitelekhez nyújtottak szavatosságot. Az idén jelentős mértékben növelték a rendelkezésre álló pénzeszközöket is – jelentette ki az ülésen Ivan Đoković gazdasági titkár és Đorđe Raković, az Alap igazgatója.