2024. április 26., péntek

A németországi beruházók iránt a legnagyobb a bizalom

Szerbia polgárai számára Németország a legszívesebben látott beruházó. Ez derült ki abból a felmérésből, amely a Német–Szerb Gazdasági Kamara (AHK) felkérésére készült azzal a céllal, hogy megállapítsák, hogyan értékelik, milyennek látják az ország polgárai a német gazdaságot és Németország itteni beruházásait.

A megkérdezettek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy szerinte a németországi beruházók a legmegbízhatóbbak. Az így vélekedők 40 százalékának magyarázata szerint a legfőbb indok Németország gazdasági és ipari fejlettsége.

Axel Dittmann, Németország belgrádi nagykövete a felmérés eredményeinek ismertetése kapcsán tegnap a belgrádi Metropol Hotelben arra emlékeztetett, hogy az évi négymilliárd euró értékű árucsere-forgalommal Németország Szerbia legnagyobb kétoldalú kereskedelmi partnere. Mintegy 400 német vállalat 1,8 milliárd eurót fektetett be nálunk, és összesen 35 000 embert foglalkoztat. A diplomata megfogalmazása szerint ezeknek a jelenléte „nagyban hozzájárul Szerbia gazdasági fenntarthatóságához”. Dittmann kijelentette: országa továbbra is segíti Szerbiát az európai felzárkózásban. Megelégedéssel nyugtázta, hogy a parlament nemrégiben törvénybe foglalta a duális képzést, szerinte ugyanis ez sokat jelent a potenciális beruházók számára.

– Remélem, sikerül további németországi vállalatokat idevonzanunk. Ennek feltétele a kedvező politikai jelzés – mondta Dittmann.

Ronald Seeliger, a Német–Szerb Gazdasági Kamara elnöke, aki egyben a Hemofarm csoport vezérigazgatója is, leszögezte: Szerbia polgárai ezúttal is bebizonyították, hogy megbecsülik az igazi értékeket, az erős gazdaságot, a hatékony gazdálkodást és a munkájukhoz való tisztességes viszonyulást. Az ankét tapasztalata szerint a szerbiai polgár számára egy német vállalatban való elhelyezkedéskor az a legfontosabb, hogy mekkora a fizetés, milyenek a munkafeltételek, hogyan tudja továbbképezni magát és hogyan juthat feljebb a ranglétrán, valamint hogy mennyire biztonságos a munkahely. Seeliger érdekesnek tartja azt is, hogy az ittenieknek nem a politika vagy az államberendezés, esetleg a szociális rendszer miatt kívánatosak a németországi beruházók, hanem országuk gazdasági és ipari fejlettsége miatt is.

A felmérés eredménye szerint Oroszország, Kína és Svájc kevesebb „pontot” kapott ugyan, mint Németország, de mindenképpen az örömmel várt beruházók közé tartoznak.