2024. március 28., csütörtök

Nálunk vásárolnak szomszédaink

Élelmiszerért és ruházati cikkekért jönnek a határ menti települések lakói

Nem csupán mi megyünk külföldre vásárolni, a határon túli polgártársaink is jönnek mihozzánk. Minekünk is van néhány olyan vonzó és olcsó árucikkünk, amelyért megéri átkelni a határon.

VEGETA ÉS RIZSES CSOKOLÁDÉ

Magyarországon a legtöbben műszaki cikkeket és élelmiszert vásárolnak olcsóbban, a magyarországi szomszédaink pedig édességért és márkás ruháért jönnek mihozzánk. A szabadkai bolhapiac az egyik legvonzóbb helyszín a külföldiek számára, így nemcsak Magyarországról, hanem Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából is érkeznek szép számban – írja a belgrádi sajtó. Az élelmiszerek közül leginkább mézet, Vegetát, rizses és banános csokoládét vásárolnak. A ruházati cikkek közül a márkás szabadidőruhák és kapucnis felsők a legkelendőbbek. Egy ilyen ruhadarab 1000–1200 dinárba kerül a szabadkai piacon. Az eladók szerint hétvégenként szervezett buszokkal jönnek a vásárlók. Személyes igényeik mellett erről a piacról szerzik be azokat a ruházati cikkeket is, amelyeket a magyarországi butikokban láthatunk. Az sem ritkaság, hogy a magyarországi vásárló nálunk, Szerbiában veszi meg a saját országából származó árucikket, mert nálunk – az áfa okán – kevesebb pénzért hozzájut, mint otthon. Éppen az áfa az oka annak is, hogy a mi polgáraink pedig Magyarországon töltik meg a bevásárlókosarukat. Az áfa révén ugyanis az élelmiszerek, valamint a műszaki és a ruházati cikkek esetében egyaránt megtérül az árnak a jelentős része.

HALÉRT SZERBIÁBA

Kínálatból nincs hiány (Fotó: Dávid Csilla)

Kínálatból nincs hiány (Fotó: Dávid Csilla)

Bosznia-Hercegovinában olcsóbb az autógumi és az üzemanyag. A határ menti, užicei lakosoknak megéri átkelniük a határon. A gumiabroncs ára, az átmérőtől függően, 10–30 euróval olcsóbb, mint Szerbiában. A harmadik olcsóbb árucikkek pedig a műanyagból készült asztalosipari termékek, amelyek odaát 20 százalékkal olcsóbban szerezhetők be, mint itthon.

A határ menti települések közül a Bosznia-Hercegovinában lévő Skelani falu lakosai pedig halat, ruházati cikkeket és bútort szereznek be olcsóbban itt, Szerbiában.

A SZOMSZÉDOS ORSZÁGBA KENYÉRÉRT ÉS TEJÉRT

Amióta megnyílt a Nagykikinda melletti Nakófalva (Nakovo) határátkelő, számos román állampolgár vásárol a közeli Lunga településen. Mivel csupán néhány kilométer választja el a két települést, sokan naponta kerékpárral jönnek át a határon az alapvető élelmiszerekért, kenyérért, tejért és olajért.

A horvát határ menti Gomboson az utóbbi években a kis üzletek nagy bevásárlóközpontokká alakultak át. Egyes árucikkek, amelyek Horvátországban készülnek, olcsóbban kaphatók a vajdasági településen. Főként élelmiszerekért, hústermékekért, üdítőitalért és alkoholért kelnek át a határon a horvát lakosok. A cigaretta esetében a legszembetűnőbb a különbség, Szerbiában 250 dinárba, Horvátországban pedig 400 dinárba kerül egy doboz. Palánkára, Šidre és Hódságra viszont fogorvoshoz és optikushoz járnak a horvát szomszédaink, egy szemvizsgálat ugyanis itt háromszor olcsóbb, mint mináluk. Az utóbbi időben pedig aranyékszert, főként jegygyűrűt vásárolnak Szerbiában, hiszen Horvátországban 20 000 dinár alatt nem kapható.

SZÓRAKOZNI IS JÖNNEK

A keleti szomszéd, Bulgária lakosai hétvégeken tömegesen érkeznek Pirotba vásárlás és szórakozás céljából egyaránt. A leginkább húskészítményeket, sajtot, rétestésztát, valamint zöldséget és gyümölcsöt vesznek minálunk, a pirotiak pedig ruhaneműért és cipőért, műszaki cikkekért mennek át Bulgáriába. Ezenkívül a bulgáriai IKEA-termékek is vonzóak a hazai vásárlók körében. A piroti lakosok szerint a ruházati cikkek akár 50 százalékkal olcsóbban szerezhetők be a szomszédos országban.

Vranje utcáin egyre többször lehet hallani a macedón nyelvet hétvégenként. Mintegy 200 külföldi tölti meg ilyenkor a szatyrát hazai termékekkel. A legtöbb vásárló Kumanovóról érkezik. A vranjei élelmiszerboltok és butikok eladói is elégedetten dörzsölik a tenyerüket, hiszen minden macedón vásárló átlagban legalább 5000 dináros számlával távozik. A szomszédos országok közül egyedül Montenegró lóg ki a sorból. A két ország között ugyanis nem zajlik jelentős vásárlói áramlás, mivel többnyire azonos az árak és a termékek minősége.