2024. április 24., szerda

Egyre nagyobb figyelmet kap a mezőgazdaság

Együttes ülést tartott Budapesten Vajdaság és Magyarország parlamentjének agrárbizottsága

Rendkívül jó az együttműködés a Tartományi Képviselőház és a magyar Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága között, s a kapcsolatokat továbbra is ápolni kell, és még inkább mélyíteni – hangzott el Budapesten a két agrárbizottság együttes ülésén. Vajdaság küldöttségét Pásztor István tartományi parlamenti elnök és Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár vezette. A mezőgazdaság a két szomszédos államban a gazdaságnak a legjelentősebb ágazata – mutattak rá az ülés résztvevői, ezért nagy szükség mutatkozik arra, hogy a közös munka során a parlamentek is fokozott figyelmet szenteljenek a mezőgazdasággal kapcsolatos témáknak. Felszólalásában Pásztor elmondta, Vajdaságnak szerteágazó kapcsolatai vannak a szomszédos országokkal és régiókkal, Magyarországnak pedig azok között is kiemelt szerep jut.

– Kiemelt fontossággal bír a Magyarországgal való együttműködés, így a parlamentek közötti kooperáció is. Arra van szükség, hogy a már létező kapcsolatokat még inkább elmélyítsük, és szavatoljuk folytonosságukat. Erre kell törekednünk akkor is, amikor a képviselőházi testületek munkájára összpontosítunk. Magyarországnak, a magyar megyéknek nagy jelentőségük van a regionális együttműködésben. A mezőgazdaságra egyre nagyobb figyelem összpontosul, ahogyan Szerbia közelebb kerül az Európai Unióhoz, ezért gyarapodnak majd az együttműködés lehetőségei is – értékelte Pásztor.

Az együttes ülésen megállapították, hogy az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében vannak még kihasználatlan lehetőségek. Fokozott figyelmet kell szentelni a jégvédelemnek, az állattenyésztésnek és a gazdák képzésében rejlő lehetőségeknek. Megvitatták azokat a magyar tapasztalatokat is, melyekkel az európai uniós közeledés során szembesül az állam.

A vajdasági delegáció tagjai Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével is tárgyaltak.