2024. április 16., kedd

A borok királya újra Újvidéken

Csütörtökön tartják meg a 10. Kékoportó napjai elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében borbemutatókat, koncerteket szerveznek, kiválasztják a legszebb, borról írt verset, és ingyenes borkóstoló is lesz.

A Kékoportó napoknak köszönhetően Újvidék újra feliratkozhat azok közé a városok közé, amelyek világszerte megünneplik az újbort. A rendezvény látogatóit minden évben a borkínálat mellett a szerémségi tamburazenekarok kellemes dallamai fogadják, az ürögi Szerb Olvasókör pedig előadja a La emocion del Portugizer című produkcióját, amely a tangó és a borbemutató egyvelege.

A rendezvényegyüttes keretében kihirdetik a legújabb borvitézt. Az elkövetkező egy évben ez a tisztelet Jovan Maljoković dzsesszzenészt és zeneszerzőt illeti meg. A borvitéz címet Zoran Kolundžija, a Prometej kiadóház tulajdonosa adja át. A borvitéz címet eddig Aljoša Vučković, Žan Danijel Ruh, Slobodan Trkulja, Vanja Bulić, és Zoran Kolundžija viselték.

A Kékoportó napjai találkozó november 16-án, délután öt órakor nyílik meg a Zmaj utcában. A megnyitót az ünnepélyes programbejelentő után, immár hagyományosan, ingyenes borkóstoló követi – emlékeztet a 021.rs hírportál.

A friss kékoportó ünnepének a gyökerei Franciaországba vezethetők vissza, ahol a világ legismertebb újborát, a Beaujolais-t ünneplik minden évben. A hagyományok szerint az újbort november harmadik csütörtökén csapolják meg.

A Mačkov podrum az első olyan szerbiai pincészet, amely újbort készít a Szerbiában honos kékoportói szőlőfajtából. A kékoportói „nagyon jól érzi magát” a Fruška gora napsütötte lankáin, kiváló bor készül belőle.

Emlékeztetőül: A szerémségi borokat a középkorban a borok királyaként emlegették. Az olaszországi borokhoz szokott tudós, Galeotto Marzio azt írta: „Nem tehetem, hogy a Szerémség boráról hallgassak, mely annyira kellemes, hogy a földkerekségen nehéz lenne párját találni.”

Ulászló magyar király az esküvőjére (1502) száz hordó szerémségi bort hozatott a kalocsai érsek pincészetéből. Fiának, II. Lajosnak asztalán mindennap ott állt a szerémségi bor. A törökök állandó támadásai miatt II. Ulászló állítólag gyakran mondogatta: „Immárost nagy baj köszönt reánk, elesett Szerém, arra kényszerülünk, hogy Tokajit igyunk.”