2024. április 25., csütörtök

Nagycsaládos disznótor

A nagycsaládosok kishegyesi egyesülete idén is megszervezte hagyományőrző rendezvényét

A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete (KINCSE) szombaton hagyományos disznótort tartott a kishegyesi labdarúgópályán. A hagyományok, a finomságok és a jó hangulat jegyében zajló eseményt az egyesület minden évben megszervezi. Kerepes Árpád, a KINCSE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a hagyományos disznóvágás nem jött volna létre a nagycsaládok összefogása nélkül.

Több generáció dolgozott együtt a hagyományos disznótorban (Lakatos János felvétele)

Több generáció dolgozott együtt a hagyományos disznótorban (Lakatos János felvétele)

– A KINCSE az idén másodszor tudta megszervezni a hagyományos nagycsaládos disznóvágást. Ez alkalommal a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a kishegyesi helyi közösség segítségével jött létre, de emellett több kishegyesi cég is támogatott bennünket. Természetesen a nagycsaládosok összefogásával sikerült megtartanunk ezt az eseményt. Egy 140-150 kilós sertést vásároltunk, s ezt 10 nagycsalád dolgozza fel hagyományos módon, ahogyan azt elődeink tették – mondta el az elnök, majd arról is beszámolt, hogy az eseményen vendégül látták a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének tagjait is. Ők a Kátai-tanyán vesznek részt egy képzésen, és ezt kihasználva a kishegyesi nagycsaládosok vendégül látták őket a disznótoron. Kerepes arról is szólt, hogy az esemény a hagyományok jegyében zajlott, de emellett humánus jellege volt, és az egészséges életmódra is felhívták a figyelmet.

– A nagycsaládok gyermekei bemutattak egy hagyományos kántálást, ami egykoron szokásban volt. A humános jelleget az adta az eseménynek, hogy ami a húsból megmaradt, azt a végén megkapták a nagycsaládok. Régen is szokás volt kóstolót csomagolni, és ezt most is ilyen formában elevenítettük fel. Egy másik vonatkozása is van az eseménynek, ezúttal ugyanis figyelmet szenteltünk az egészséges táplálkozásnak is. A Vöröskereszt kishegyesi szervezetének közbenjárásával beszerzett gyógyteákkal kínáltuk a vendégeket, valamint meggyszirupból készült üdítővel. Ezt a kishegyesi iskola Bagolysuli környezetvédelmi csoportjának tagjai szedték és készítették – számolt be az elnök.

A KINCSE rendezvényét ez alkalommal is támogatta a kishegyesi helyi közösség. Mohácsi Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta lapunknak, hogy fontos számukra az együttműködés a nagycsaládosokkal.

– Egy dolog mindenképp összetart bennünket: minden kishegyesi ember szereti a hasát. Ennek fényében az idén is örömmel támogattuk a nagycsaládos disznótort. A KINCSE-vel hagyományosan jó az együttműködésünk, számos közös rendezvényünk van. Ezt a jó kapcsolatot az elkövetkező időszakban is szeretnénk megőrizni – fogalmazott a tanácselnök.