2024. április 25., csütörtök

Közös érdek a fejlődés

Igor Mirović fogadta Vera Jovanovska Tipkót, Macedónia szerbiai nagykövetét

Vera Jovanovska Tipko, Macedónia szerbiai nagykövete szerdán Igor Mirović tartományi kormányfővel tárgyalt.

Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

A beszélgetőpartnerek megállapították, hogy a gazdaság és a művelődés területén szorosabb együttműködés alakulhat ki Vajdaság és Szerbia, valamint Macedónia között.
A tegnapi találkozó hozzájárul a gazdasági és üzleti kapcsolatok erősítéséhez, nemcsak a mezőgazdaság, hanem az élelmiszer- és a fémipar terén is. Igor Mirović és Vera Jovanovska Tipko hangsúlyozták, hogy a különböző tudományos-technológiai, valamint felsőoktatási intézmények és idegenforgalmi szervezetek közötti kapcsolatok nyomán is további együttműködés jöhet létre.
A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a Vajdaságban élő macedón nemzeti kisebbség, valamint a Macedóniában élő szerb nemzeti kisebbség helyzete közös érdeknek számít, amelyet elsősorban a kultúra és az identitás megőrzését serkentő projektumokkal lehet fejleszteni.
A találkozón még elhangzott, hogy a helyi és regionális szervek közreműködésének köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a két fél közösen pályázzon az Európai Unió különféle támogatásaira.
A tartományi kormányban megszervezett összejövetelen jelen volt többek között Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, valamint Miroslav Štatkić tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkár.