2024. március 29., péntek

Horvátország és Svájc a vb-n!

„Gratulálok a játékosaimnak, kiváló teljesítményt nyújtottak azért, hogy kijussunk a világbajnokságra. Úgy küzdöttek, mint az oroszlánok – nyilatkozta Zlatko Dalić, a horvát válogatott szövetségi kapitánya, miután a piros-fehér kockások Athénban gól nélküli döntetlennel védték meg hazai fölényes győzelmüket a görög csapat ellen. – Nem volt valami különleges találkozó, a csapatunk teljesítménye messze elmaradt az ukrajnaitól és a zágrábitól, de a lényeg, hogy elértük a célunkat” – folytatta a sikeredző, azt is elárulva, úgy érzi, tíz tonna súlytól szabadult meg, hiszen hatalmas volt rajta a nyomás, hogy kivezesse övéit – széles körben az újabb horvát aranygenerációnak tartottakat – Oroszországba.

A horvátok könnyedén vették a görög akadályt  (Fotó: Beta/AP)

A horvátok könnyedén vették a görög akadályt (Fotó: Beta/AP)

Meglepetést okozhat Írország

Az utolsó európai vb-résztvevő kilétére derül fény a ma esti Írország–Dánia pótselejtezős visszavágón (20.45), amely párharc első mérkőzésén Koppenhágában – hatalmas dán fölény ellenére – gól nélküli döntetlen született. Age Hareide dánjai közül Christian Eriksenre, a Tottenham sztárjára koncentráltak az első mérkőzés előtt a szakértők, s ez most sincs másképp, nagy veszélyt jelenthet ugyanakkor Randolph hálóőrre a megtermett Andreas Cornelius vagy a villámgyors szélső Sisto. Martin O’Neill csapata a dublini fergeteges hangulat mellett jó védelmében bíz – a csata tipikusan azok közül való, amikor egyetlen találat jelentheti a döntő különbséget.

Szerbia győztes keleti rajtja

Két távol-keleti csapat ellen mutatkozhat(ott) be a szerb válogatottat irányító Mladen Krstajić, aki Slavoljub Muslin zavaros körülmények közt lezajló távozása után vette át a kormánykereket – s a fiatal trénerújoncnak jól sikerült a belépője. Kínában Adem Ljajić már 20 perc elteltével előnyhöz juttatta Szerbiát, és a Sasok a második félidő derekán Aleksandar Mitrović révén a második félidőben bebiztosították a győzelmet a világ legnépesebb országa ellen. Érdekesség, hogy a keretben helyet kapott a Lazióban edződő Sergej Milinković-Savić, akinek a válogatottból való kihagyása a pletykák szerint Muslin állásába került.

Spanyolország ötöt vágott

A magyar válogatott ma esti ellenfele, Costa Rica ellen lépett pályára Spanyolország csapata felkészülési mérkőzésen, s a Fúria folytatta a vb-selejtezős formáját: Jordi Alba és Morata találataival már 23 percet követően kettővel ment Lopategui mester gárdája, a második félidő elején pedig David Silva duplázott négy perc alatt. A még fölényesebb hispán diadalt a Barca-veterán Iniesta szállította a 73. percben.

Nem bírt egymással Anglia és Németország, az európai labdarúgás nagyjai gól nélkül zártak a hétvége legnagyobb derbijén. A teljesen felforgatott szigetországiak keretében számos zöldfülűt próbált ki Gareth Southgate kapitány, ékcsatárként kezdett például Ruben Loftus-Cheek, a Crystal Palace 21 éves focistája. A Nationalelf ezzel szemben a legjobbjait vonultatta fel, kezdőként kapott helyet többek között Hummels, Özil, Draxler vagy Kimmich. A németek enyhe fölényében zajló mérkőzésen angol részről Jamie Vardy, német oldalról pedig Leroy Sané és Julian Draxler járt legközelebb a gólhoz, ám a hálók végül nem rezdültek meg a 90 perc során.

Sergio Agüero egyetlen, hajrábeli találata elegendőnek bizonyult a győzelemhez a drámai körülmények között a vb-re kijutó Argentínának, amely épp a jövő évi torna házigazdája, Oroszország ellen lépett pályára. A hatalmas dél-amerikai fölényű összecsapáson Oroszországnak alig-alig akadt lehetősége, és Akinfejevék mindössze 30%-ban tudták maguknál tartani a labdát a jóval mozgékonyabb argentinok ellen.

Costa Rica elleni javítás?

Ma 20.15-től fogadja Magyarország válogatottja Costa Ricát felkészülési mérkőzésen. A szövetségi kapitányi teendőkkel ideiglenesen megbízott Szélesi Zoltán csapata a múlt héten fájdalmas vereséget szenvedett el Luxemburgban (2:1), s Dzsudzsákéknak azt a mérkőzést tekintve sem lesz könnyű dolguk, hogy javítsanak a szigetország ellen, amely az észak- és közép-amerikai vb-selejtezős csoportból magabiztosan jutott ki Oroszországba.