Illusztrációkötet és Vágó-évforduló

A Szabadkai Városi Múzeum művészettörténészével beszélgettünk

Seregély Orsolya

2017. november 14., 11:35 >> 2017. november 14., 12:37

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Idén hatvanéves a Forum Könyvkiadó Intézet. Ennek tiszteletére egy egész kötetet szentelnek a kiadó által gondozott könyvek illusztrációinak. A kiadványban vajdasági illusztrátorok, alkalmazott grafikusok munkái kapnak helyet. Erről, valamint a vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából szervezett előadás és kiállítás kapcsán beszélgettünk dr. Ninkov K. Olgával, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténészével.

Mi lesz a Forum Könyvkiadó Intézet jubileuma kapcsán megjelenő a kötet középpontjában?

– A Forum Könyvkiadó Intézet az egyik legfontosabb kiadó Vajdaságban. Művészettörténészként már korábban is foglalkoztam a témával, igaz, nemcsak a Forum-könyvek, hanem az egész Vajdaság területén megjelent magyar nyelvű kötetek illusztrációival, grafikai tervezőivel. Csaknem két évtizeddel ezelőtt volt egy tanácskozás, ahol felkértek erre, és akkor kezdtem el ezzel foglalkozni. Szeretem a könyveket, szeretek olvasni, és a könyvek kivitelezése is nagy hatással van rám. A kerek évforduló arra sarkallt, hogy áttekintsem a legnagyobb vajdasági magyar könyvkiadó 1957 és 2000 között megjelent kiadványait. Ezzel bemutatjuk az egyes képzőművészek könyvformáló munkásságát, valamint a kiadó munkásságát is. A célom az, hogy kronologikus sorrendben bemutassam az illusztrátorokat, könyvtervezőket, de nemcsak azokat, akik a kiadónál dolgoztak, mint Kapitány László és Maurits Ferenc, hanem más alkotókat is, mint például Ács József, Baráth Ferenc, Bicskei Zoltán, Deák Ferenc, Dobó Tihamér, Penovác Endre, Péter László, Sáfrány Imre vagy Hangya András. Ebben a könyvben nemcsak bibliográfiaszerűen jelenik majd meg a vajdasági illusztrátorok, könyvtervezők munkássága, hanem az illusztrátorok rövid életrajzi adatait is ismertetni szeretném. A munkálatok folyamatban vannak.
Ha már szabadkai alkotókat említettünk, akkor beszéljünk kicsit Geréb Kláráról is, hiszen százhúsz éve született Szabadka első alkalmazott grafikusa.
– Geréb Klára is kapcsolódik a témához, hiszen ő Szabadka első akadémiai végzettségű alkalmazott grafikusa, aki művészeti grafikákat is készített. Grafikái közül jelentős például Benedek Elek Mesemondó esték című mesegyűjteményének illusztrációja és Andersen meséinek illusztrációja, amellyel díjat is nyert az Országos Magyar Iparművészeti Társulat budapesti kiállításán. Ezeknek a másolatait néhány évvel ezelőtt mutattuk be a Memento Geréb Klára című kiállításon a Szabadkai Városi Múzeumban. A kiállítás a szabadkai zsidók deportálásának 70. évfordulója alkalmából készült, abban a házban, ahol Geréb Klára a házasságkötése utáni éveit töltötte, és ahonnan őt és gyermekeit 1944-ben Auschwitzba deportálták. Geréb Klára tehát abban a házban élt, ahol most Szabadkai Városi Múzeum található. Az épület 1906-ban készült a Vágó testvérek tervei alapján, Dömötör Miksa gyerekorvos számára, és miután ő eladta, 1926-ban a Fenyvesi testvérek vásárolták meg, akik a lenti részben működtették a Minerva nyomdát. A Bácsmegyei Napló is ebben az épületben jelent meg, és Geréb Klára így ismerkedett meg férjével, Fenyvesi Lajossal. Geréb Klára gyermekkorát a Geréb családi házban töltötte, amelyben ma a Vinko Perčić Honi Képtár található. Ez az épület azért is jelentős, mert Jakab Dezső építész tervei alapján újították fel 1894-ben, így ezt tekinthetjük az építész első szabadkai munkájának – később részt vett a szabadkai zsinagóga és a városháza tervezésében is. A Szabadkai Városi Múzeum művészeti osztálya idén emléktábla elhelyezését kezdeményezte Geréb Klára szülőházára. Beszélnünk kell róla, hiszen fontos láncszeme ő a szabadkai képzőművészetnek, és nagyon sokan nem is tudják, hogy ebben a városban ő volt az első akadémiai képesítésű alkalmazott és művészeti grafikus.


A Vágó testvérek kapcsán most lesz a múzeumban egy előadás. Ki fog előadni, és minek az apropóján kerül sor a rendezvényre?
– Amióta a vajdasági magyar képzőművészet napját megünnepeljük, minden évben szervezünk valamilyen programot. Mivel az épület egyik tervezőjének, Vágó Józsefnek idén ünnepeljük a születése száznegyvenedik évfordulóját, szerettem volna, ha valamilyen formában erről is szó esik. Kapóra jött, hogy nemrég több előadást is hallottam Vágó Józsefről és az épületeiről, és ott ismertem meg azt a két fiatalt, Hausmann Cecíliát és Zuh Deodáthot, akiket meghívtunk. Ők nagyváradi származásúak, csakúgy mint a Vágó testvérek, és ez fontos kapcsolódási pontot jelent. Az előadáson szó esik majd arról a két szabadkai épületről is, amelyeket az építészpáros tervezett. Remélem, hogy sok érdeklődő el fog jönni, közöttük az Építészeti Középiskola hallgatói is, hiszen számukra különösen sokat mondhat ez az előadás. A rendezvénynek remélhetőleg folytatása is lesz, és a jövőben más kollégákkal is együtt tudunk majd működni!


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap