2024. március 28., csütörtök

Szlovéniában és Horvátországban is komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés

Szlovéniában és Horvátországban hétfőn komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés, országszerte több baleset is történt a rendkívüli időjárás miatt.

Szlovéniában a reggeli órákban a Ljubljana és a tengerpart közötti főútvonalat le kellett zárni, miután a Razdrto és a Senozece közti szakaszon kamionok csúsztak le az útról. Az erős szél és havazás miatt több száz háztartás maradt áram nélkül: az ország délnyugati részén, Cerknica és Unec környékén kétezer, az ország nyugati részében, Ajdovscina körzetében 800, Maribor környékén pedig 110 háztartás volt kénytelen nélkülözni a villanyáramot. Hó reggel csak Ljubljanában esett, míg Novo Mesto, Celje és Maribor körzetében az eső és az áradás okozott gondot.
A szlovén meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint 500 méterrel a tengerszint feletti területeken 25 centiméter, az alacsonyabb területeken pedig 10 centiméter hó is eshet.
Horvátországban - Dalmáciában - az orkán erejű szél és a viharos idő okozott fennakadásokat a forgalomban, a magasabb helyeken, Gorski Kotarban pedig az erős havazás jelentett problémát. Az ország belsejéből Isztria és Dalmácia felé mindkét irányban lezárták a forgalmat a kamionforgalom elől. Hókotrók takarították az autópályákat. A rendőrség kitiltja a forgalomból azokat a gépkocsikat, amelyek nem rendelkeznek megfelelő téli felszereléssel.
Előrejelzések szerint a következő napokban az ország keleti részében, Baranyában és Szlavóniában is havazhat, de a hó hamar elolvad az eső miatt.
Horvátországban a meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki Isztriára, Dalmáciára és Likára. Zágráb környékén enyhébb, sárga riasztás van érvényben, míg Kelet-Horvátországban nem adtak ki riasztást.
A horvát meteorológiai szolgálat szerint a következő napokban enyhül a szélsőséges időjárás.