2024. április 20., szombat

Százmilliárd forint érkezhet Erdélybe fejlesztésekre

Óriási volt az érdeklődés a Maros megyei Mezőség magyar vállalkozóit támogatni hivatott mintaprogram iránt, amelyet a budapesti kormány állított össze. Az egymilliárd forintos keretösszegre 526 pályázatot nyújtottak be cégek és gazdálkodók.

Kozma Mónika, a gazdaságfejlesztő programot menedzselő Pro Economica Alapítvány elnöke arról számolt be, hogy a pályázatok elbírálása előre láthatóan november 15-éig lezárul. Az eredményeket az alapítvány kuratóriumának, majd pedig a magyar külügyminisztérium illetékes testületének is jóvá kell hagynia. „A szerződéskötésekre már az idén sor kerül, az elszámolásra, vagyis a kifizetésekre pedig január–februárban” – monda Kozma Mónika.

A Mezőség Maros megyei területén található negyven önkormányzathoz tartozó 172 településről három kategóriában lehetett támogatást igényelni: betelekeléshez, mezőgazdasági erőgépek és tenyészállatok vásárlásához, illetve egyéni vállalkozók, mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai felszereltségének fejlesztéséhez.

A mintaprogram beindítása alkalmából már elhangzott, hogy ha sikeresnek bizonyul, a magyar kormány kiterjeszti azt a Székelyföldre, a Partiumra és Dél-Erdélyre is. A feltétel már teljesült, hiszen a mezőségi pályázatokon igényelt támogatások összértéke messze meghaladja a Budapest által kilátásba helyezett egymilliárd forintos keretösszeget.

Magyar Levente gazdaságdiplomáciai államtitkár korábban azt mondta, hosszú távon százmilliárd forint tőke érkezhet Erdélybe, magyar vállalkozásoknak nyújtott, vissza nem térítendő támogatások formájában.

Bűnszervezet létrehozása, hivatali visszaélés és csalás gyanújával tegnap bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes hivatal Liviu Dragnea képviselőházi elnök, szociáldemokrata pártvezető és további nyolc személy ellen. A hatóság szerint a feltételezett bűncselekményeket még megyei tanácselnöki mandátuma alatt követte el Dragnea, aki visszautasította az ellene felhozott vádakat.