2024. április 18., csütörtök

Közös erővel digitalizálják a parlamenti munkát

Együttműködési megállapodást kötött Vajdaság és a boszniai Szerb Köztársaság képviselőháza

Mindkét parlament érdekét szolgálja az a közös munka, amely a mai együttműködési megállapodás aláírását követően veheti kezdetét – állapította meg Marko Aćić, a boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának titkára és Nikola Banjac, a vajdasági parlament titkára.

Hamarosan elkészülnek az első közös stratégiai dokumentumok (Ótos András felvétele)

Hamarosan elkészülnek az első közös stratégiai dokumentumok (Ótos András felvétele)

A parlamenti szakszolgálatok együttműködése különféle dokumentumok közös előkészítésében, stratégiai tervezésben, európai uniós projektumok nyomon követésében merül majd ki – hangzott el a megállapodás tegnapi aláírását követően tartott sajtótájékoztatón. A kooperáció célja előbbre vinni mindkét parlament szolgálatainak a munkáját – értékelték a titkárok.

Az együttműködési megállapodás a Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság közötti jó viszony, valamint a vajdasági és az ottani parlament közötti kiváló kapcsolatok eredménye – hangsúlyozták. Hamarosan felállítanak egy közös testületet is, melynek a feladata az együttműködés koordinálása lesz, stratégiai dokumentumokat, akcióterveket készítenek elsősorban az európai közeledés érdekében.

Az elektronikus parlamentek bevezetése, az adminisztráció költségeinek lefaragása az egyik fő szempont – jelentették ki. Aćić bejelentette, hasonló megállapodást hamarosan a szerbiai képviselőházzal is köt a boszniai Szerb Köztársaság parlamenti képviselete.