2024. április 25., csütörtök

New Yorkban Koszovóról

Dačić: a köz- és a jogbiztonság még nincs megfelelő szinten

Ivica Dačić külügyminiszter képviselte Szerbiát New Yorkban az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának ülésén, amelyen António Guterresnek, az ENSZ főtitkárának háromhavi jelentését vitatják meg az ENSZ Koszovói Missziójának (UNMIK) munkájáról. Dačić kiemelte felszólalásában, hogy a Koszovóból elüldözött mintegy 200 ezer lakosnak csupán az 1,9 százaléka tért vissza otthonába, mert a köz- és a jogbiztonság még mindig nincs megfelelő szinten, ezért az UNMIK-erők megerősítésére lenne szükség. Hozzátette, a kulturális javak és a magántulajdon védelmének, valamint a közbiztonságnak és a joguralomnak a megerősítésére van szükség.

Elmondta, Belgrád folytatni kívánja a tárgyalásokat Prištinával, hiszen a politikai együttműködés és a gazdasági fejlődés serkentésével Szerbia a régió stabilitására törekszik.

Guterres jelentését Zahir Tanin, az ENSZ Koszovói Missziójának (UNMIK) vezetője ismertette. Ő is a Belgrád és Priština közötti dialógus folytatásának a jelentőségére mutatott rá. Felhívta ugyanakkor a koszovói politikai vezetők figyelmét, hogy tartózkodjanak a Különleges Bíróság munkájával kapcsolatos provokatív kijelentésektől, hiszen csak az EU védőszárnyai alatt működő bíróság érvényesítheti a legutóbbi háború áldozatainak jogait.