2024. március 29., péntek

Változatos zongorakoncertek

Az idei Piano Fest 19-étől 24-éig tart, a műsorokra három helyszínen kerül sor

Az Electe Egyesület idén negyedik alkalommal szervezi meg a Piano Fest nemzetközi zongorafesztivált. A rendezvénysorozat programjai ezúttal három helyszínen zajlanak, a városházán, a Kortárs Galériában és a Zeneiskolában. A koncertekre a belépés díjtalan.

Nela Tonković, Görög Noémi, Miloš Radović és Dragana Nikolić (Fotó: Lukács Melinda)

Nela Tonković, Görög Noémi, Miloš Radović és Dragana Nikolić (Fotó: Lukács Melinda)

A műsort a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Miloš Radović, az Electe elnöke és Görög Noémi művészeti vezető ismertették. Elmondásuk szerint változatosságát tekintve az idei Piano Fest talán az eddigi legszínesebb, hiszen szólóesteket, négykezes zongorakoncerteket, kétzongorás hangversenyeket, valamint ének és zongora kombinációt is hallhatunk majd, fiatal művészek, világhírű zongoristák és egyetemi tanárok előadásában. Az esti koncertek két helyszínen kerülnek megrendezésre. A nyitórendezvényen, vasárnap 20 órától a városházán lép fel a Tami Kanazawa és Yuval Admoni japán–izraeli duó. Hétfőn, azaz 20-án, 18 órától a Kortárs Galériában Palojtay Jánost hallhatjuk, 20 órától a városházán pedig a Piano Duo Fourte japán–német kettőst. Kedden 18 órától a Kortárs Galériában a szerbiai Jelena Bojanić és Julija Bal ad koncertet, míg a városházán 20 órától az olasz Sara Dominici és Massimo Perciaccantae alkotta duó. Szerdán a Kortárs Galériában 18 órakor a Đorđević duót hallhatjuk, a városházán 20 órától gálaestre kerül sor. Csütörtökön a Kortárs Galériában 20 órától a magyarországi Somogyvári Tímea Zita és Kerényi Mariann szoprán-zongora kettős lép fel. A Piano Fest zárónapján, 24-én, pénteken a Kortárs Galériában 18 órától Nikola Zdravković játszik, 20 órától a városházán pedig Iris Kobal koncertjével fejeződik be a zongorafesztivál. A Piano Fest idején, 20-ától 23-áig Tami Kanazawa japán és Yuval Admoni izraeli zongoraművész tart mesterkurzust a Zeneiskolában.

Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatója a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, amiért a fesztivál keretében világhírű zongoraművészek lépnek fel az iskolában, Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója pedig örömmel vette, hogy intézményük ezúttal a fesztivál egyik házigazdája lehet.

– Nagy kihívás számunkra, hogy koncerteket szervezzünk, már jó ideje keressük ennek lehetőséget, hiszen szeretnénk megnyílni a zenei események iránt is – mondta Nela Tonković.

A Piano Fest fő partnere a szabadkai önkormányzat, támogatója a Piano Land.