2024. április 26., péntek

Morcheeba és kávé

A Klein House-ban bemutatták Tékiss Tamás Samu sejti című könyvét

Vasárnap a Klein House-ban a Szab-way Színházi Szervezet hetedik összművészeti estjén került bemutatásra Tékiss Tamás Samu sejti című regénye, amely a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Tékiss Tamás korábbi kötete, A tükörtestvér is a fiatalokról szól, akárcsak a Samu sejti, amely a szülők és gyerekek világát igyekszik bemutatni. A Samu sejti bemutatóján Bíró Tímea költő, újságíró beszélgetett a szerzővel. Tékiss Tamás elmondása szerint a regény témája a címmel hozható össze.

Bíró Tímea, Tékiss Tamás és a Moser Roth a Klein House-ban (Fotó: Benedek Miklós)

Bíró Tímea, Tékiss Tamás és a Moser Roth a Klein House-ban (Fotó: Benedek Miklós)

– Szeretek játszani a szavakkal, a Samu sejti is így jött, amely kérdéseket vet fel: vajon ki ez a kisfiú és mit sejt. Ezekből a kérdésekből indultam ki és tulajdonképpen erre épült a regény. Kezdetben annyiban voltam biztos, hogy egy különleges kisfiúról van szó, akinek nagy a tudásszomja. A könyvet két évig, úgymond szaggatott tempóban írtam. Írás közben fő társaim a zene és a kávé voltak, leginkább Morcheebát hallgattam – hallottuk egyebek közt Tékiss Tamástól.

Az esten fellépett a Szab-way zenekara, a Moser Roth, amelyet ezúttal Pámer Csilla, Pálfi Ervin, Baráth Attila és Hajdú Tamás alkotott. Az esten bemutatkozott Tóth Johanna, aki slamet írt a regény szereplőiből kiindulva. A Samu sejti regényből Dékány Máté olvasott fel.