2024. április 24., szerda

Nemcsak szebb lett, de a fenntartása is olcsóbb

Az óbecsei Gerontológiai Központot több mint 14 millió dinárból újították fel

Csaknem három és fél évtized után esett át az első komoly felújításon az óbecsei Gerontológiai Központ több mint 110 éves épülete.

A konyhába is benézett Dragan Tošić polgármester, háttérben az új fedett terasz (Fotó: Fehér Rózsa)

A konyhába is benézett Dragan Tošić polgármester, háttérben az új fedett terasz (Fotó: Fehér Rózsa)

A határidő előtt elvégzett felújítás során kicserélték a központi intézmény tetőablakait, beépítettek egy teraszt, kibetonozták és akadálymentesítették az udvart, új vizesgócokat alakítottak ki, energiatakarékos LED-izzókra cserélték a hagyományosakat, napelemeket szereltek fel, a Sever Đurkić utcában parkolóhelyeket építettek, és megszépült a külső homlokzat is.
Dr. Ricz György igazgató elmondása szerint a korszerűsítésnek köszönhetően javul a bentlakók életminősége és csökkennek a rezsiköltségek is. Szerbiában a 2011 óta hatályos szociális védelmi törvény értelmében meg kell felelni bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az intézmény megkaphassa a tanúsítványt a szolgáltatás végzéséhez. Ezekkel a felújításokkal már az óbecsei Gerontológiai Központ is megfelel ezeknek az elvárásoknak.
A beruházásra több mint 14 millió dinárról a közbefektetéseket irányító országos iroda gondoskodott, míg az áfát az óbecsei önkormányzat állta. Az óbecsei Gerontológiai Központ az ország egyik legrégibb ilyen jellegű intézménye. Freund József és Böhm Irén 1905-ben alapított Szegényházán legutóbb 34 évvel ezelőtt dolgoztak ilyen sokat a mesterek.
Az óbecsei Gerontológiai Központban jelenleg csaknem 190 főre viselnek gondot, ami azt jelenti, hogy várólistára kerülnek azok, akik be szeretnének kerülni az intézménybe.