2024. április 19., péntek
VOJVODINAPUT

Újabb csődeljárás a láthatáron

A nagybecskereki gazdasági bíróság december elsején dönt arról, hogy helyt ad-e a Sberbank kezdeményezésének, hogy csődeljárást indítsanak a Vojvodinaput útkarbantartó vállalatban.

Más vállalatok építik a bánáti utakat (Fotó: Kecskés István)

Más vállalatok építik a bánáti utakat (Fotó: Kecskés István)

A csődeljárást megelőző tárgyalásig Aleksandar Stojilkovski bíró megtiltotta a cég vagyonának eladását. Ha maradt még valamijük. A legnagyobb bánáti útépítő és útkarbantartó vállalat vagyonának nagyobb részét ugyanis már elárverezték a különféle adósságok megfizettetése céljából.

A Vojvodinaput 1962-ben alakult és 2005 végén került magántulajdonba. Milomir Jovanović megvette a vagyonuk 70 százalékát. Nem sokkal később Bojan Stanivuković lett a többségi tulajdonos, őt Dušan Borovica rumai üzletember váltotta fel. Az egykor jó nevű útépítő vállalat válsága 2012 augusztusában érte el csúcspontját, amikor az elmaradt bérek miatt a mintegy háromszáz dolgozó többször leállt a munkával. A tulajdonost és a vállalat igazgatóit letartóztatták, de a helyzetük tovább romlott. Az első csődeljárást 2013-ban indították el, és a vállalat felszámolását a hosszas huzavona után elfogadott átszervezési tervvel sikerült megakadályozni. Az volt az elképzelés, hogy a felhalmozott (zömében banki) adósságokat az elkövetkező tíz év alatt törlesztik majd. De csakhamar bebizonyosodott, hogy annak megvalósítása nem reális, vagyis nem jelenti a kiutat a válságból. Az sem hozott javulást, hogy a szerkezetátalakítási tervben előrevetítették a dolgozók számának csökkentését is, 280-ról 190-re. Gyakorlatilag majdnem minden második dolgozó munka nélkül maradt, mégsem sikerült talpra állítani a vállalatot.