2024. április 25., csütörtök
MOTO GP

Márquez a világbajnok

Valenciában, az év negyedik spanyolországi versenyén ért véget a Moto GP 2017-es évada, és bár a bajnoki cím sorsa még nem dőlt el, Andrea Doviziosónak szélsőséges körülményekre, saját győzelme mellett egy legfeljebb 12.-ként célba érő Marc Márquezre lett volna szüksége ahhoz, hogy fordítani tudjon riválisával szemben.

Itt még Marc Márquez vezette a mezőnyt (Fotó: Beta/AP)

Itt még Marc Márquez vezette a mezőnyt (Fotó: Beta/AP)

Márquez viszont semmit nem bízott a véletlenre: a pole-ból indulva megőrizte a vezetést, ám amikor pár kör után Johann Zarco egyre rámenősebben kezdte támadni, inkább a biztonságot választva visszasorolt mögé a második helyre, nyomában csapattársával, Dani Pedrosával és a két Ducatival. Az események hét körrel a leintés előtt kezdtek felpörögni: Márquez felbátorodott, és csatába bonyolódott Zarcóval, ám ő húzta a rövidebbet, és egy hiba után elképesztő mentéssel szinte a földről sikerült visszarántania testét és a motorját, elkerülve ezzel a bukást, amelynek drámai következményei lehettek volna – az 5. helyre így is visszacsúszott. A következő körben aztán a csapattársát elengedni nem akaró Jorge Lorenzo esett el a harmadik pozícióból, majd szinte rögtön utána Dovizioso is eldobta a motort, ezáltal el is dőlt a bajnokság Márquez javára. A spanyol végül harmadikként befutva kezdhetett ünneplésbe: a motoros-világbajnokságban már 6., a Moto GP-ben pedig 4. címét szerezte, ezzel tovább erősítve helyét a legnagyobbak között.

A Honda ráadásul a futamgyőzelemnek is örülhetett, Pedrosa ugyanis az utolsó kör kezdetén levadászta az első királykategóriás diadalára hajtó Zarcót, akinek így be kellett érnie a második hellyel.

A Valenciai Nagydíj végeredménye: 1. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 46:08,125, 2. Johann Zarco (francia, Tech 3 Yamaha) +0,3 másodperc hátrány, 3. Marc Márquez (spanyol, Honda) +10,8 stb.

A világbajnokság végeredménye: 1. Márquez 298 pont, 2. Dovizioso 261, 3. Viñales 230 stb.