2024. április 18., csütörtök

Magyar rendőri kontingens indult Szerbiába és Macedóniába

zerbiába 15, Macedóniába pedig 30 magyar rendőr utazott hétfőn, hogy a fogadó országokkal közös határrendészeti műveletekben vegyenek részt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

A kontingensek tagjait Halmosi Zsolt vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány-helyettes búcsúztatta Budapesten, a Készenléti Rendőrség központjában. A rendőrök a macedón-görög, illetve a szerb-bolgár határon teljesítenek majd egy hónapig szolgálatot.
A tájékoztatás szerint a magyar rendőrök járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és a Macedónia, valamint Szerbia területére belépett illegális migránsok előállításában. A kiutazók nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem a mélységi területen található főbb és alsórendű utakon is.
Mindkét kontingenst terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel és kézi hőkamerákkal szerelték fel.
A Macedónia, valamint Szerbia területén eljáró magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a macedón, illetve szerb fél irányítása, felügyelete mellett gyakorolják - tartalmazza a közlemény.