2024. április 19., péntek

Felkelteni a figyelmet, mindenáron

Újságírói túlkapások a rendőrségi hírekben, időjárás-jelentésekben

A legolvasottabb szerbiai lapok minden negyedik cikkében újságírói túlkapások fordulnak elő, melyek célja a helyzet drámaiságának növelése, szenzációhajhászás, hogy az olvasóban félelmet keltsenek, esetleg elbizonytalanítsák – állapította meg a témával kapcsolatos egyik legújabb felmérés, mely az Újságírói túlkapások: Hogyan alakul ki a félelem kultúrája Szerbiában? című publikációban jelent meg.

A Liber – Új Média Központjának elemzésébe 16 nyomtatott, elektronikus és hírügynökségi sajtóorgánumot vontak be, májustól szeptemberig figyelték a megjelent tartalmakat. Megállapították, hogy a túlkapásokat tartalmazó cikkek általában irrelevánsak, kellemetlen érzéseket keltenek, nyugtalanítják a nyilvánosságot, és sokszor politikai propaganda céljait szolgálják. Tatjana Vohovec, a központ igazgatója elmondta, 36.960 hírt vizsgáltak meg, és 9436 hírben megtalálták a túlkapásnak valamely megnyilvánulási formáját. Aleksej Kišjuhas szociológus a „riasztó hírközlések erdejé”-nek nevezte az eredmények kommentálásakor a szerbiai média beszámolóit. Mint mondta, léteznek olyan hírek, melyeket kizárólag a szenzációkeltés, a sokkoló hatás előidézése érdekében alkotnak meg. Felhívta a figyelmet: a szerbeket ezekben a cikkekben mindig pozitív fényben tüntetik fel, miközben nyugatellenes, xenofób és iszlámellenes nézeteket fogalmaznak meg.

A rendőrségi hírek és a meteorológiai jelentések azok a hírek, amelyekben a legtöbb a túlkapás, számoltak be róla. Az egyszerű esőnek, villámlásnak, mennydörgésnek, magas nyári hőmérsékletnek is apokaliptikus jelentéstartalmat adnak olyan jelzők gyakori használatával, mint amilyen például a: pokoli, katasztrofális, veszélyes, életveszélyes…