2024. március 28., csütörtök

Felveszik a harcot a kortárs erőszakkal szemben

Az oktatási miniszter komoly büntetéseket helyezett kilátásba

A múlt heti kortárserőszak-botrányt követően Mladen Šarčević oktatási miniszter bejelentette, hogy együttműködve az oktatási intézményekkel, a tárca az eddigieknél szigorúbb intézkedéseket foganatosít az iskolákban jellemző erőszakkal szemben. Az oktatási minisztérium korábbi összetétele álláspontjának okán az iskolákban ma kevesebb pszichológust és pedagógust alkalmaznak, ez jellemző az aranđelovaci iskolában is, ahol múlt héten fény derült egy brutális bántalmazásra, magyarázta a miniszter, aki szerint megengedhetetlen, hogy a pedagóguson és a pszichológuson spóroljon az állam.

– A takarékoskodásnak más módja is van, csak meg kell találni. Az oktatási intézményekben erősíteni kell a pszichológiai-pedagógiai szolgálatok kapacitását. A kortárs erőszakkal szembeni küzdelem ezzel persze nem ér véget. A napokban megalakul a kortárserőszakkal szembeni küzdelemmel megbízott minisztériumi munkacsoport, amelyben az oktatási tárca munkatársai mellett az igazságügyi minisztérium, a Belügyminisztérium, valamint a munkaügyi és szociálpolitikai tárca tisztségviselői is képviseltetik magukat. Hatalmas problémáról van szó, amelynek megoldása meghaladja az oktatási minisztérium, illetve az oktatási szféra kapacitását és lehetőségeit, más területek segítségére is szükségünk van. A hangsúlyt a megelőzésre szeretnénk fektetni. Ebben a szülőkre is számítunk. Az oktatási kerettörvény már most komoly büntetéseket lát elő a szülők vonatkozásában, akár 100 ezer dinárral is büntethetőek az erőszakos gyermekek szülei. Az oktatási kerettörvény, illetve a többi új oktatási törvény alkalmazását lehetővé tevő 59 szabályzatot most dolgozzuk ki. Az egyik szabályzat mentén a diáktársaikat, vagy tanáraikat bántalmazó, szidalmazó és diszkrimináló diákok számára társadalmilag hasznos munka végzése lesz kiróható büntetésként, vagyis nevelési-intézkedésként. Azok is büntetendők lesznek, akik megrongálják az oktatási intézmények vagyonát, vagy egyéb szabálysértést követnek el – taglalta Šarčević.

Az oktatási miniszter a Pokret mladih gorana elnevezésű, elsősorban fásítással foglalkozó mozgalom felélesztését, azaz az iskolákba való beemelését is kilátásba helyezte. A diákoknak jót tenne, ha hétvégenként fásítással foglalkoznának, véli a miniszter.