2024. április 25., csütörtök

Jedna godina u službi ne može biti dve

Isplata penzija između Srbije i Mađarske je frustrirajuća

Strani radnici su juče u Novom Sadu dobili stručne savete o penzijskom osiguranju. Besplatno savetovanje su iskoristili građani koji su plaćali doprinose u Mađarskoj i u Srbiji i raspitivali se o tome šta mogu očekivati po nacionalnim propisima.

Informacije na srpskom i mađarskom jeziku smo dobili od stručnjaka iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i penzionog osiguranja Mađarske.

Ovo savetovanje je korisno za građane koji žive u Srbiji a koji su bili zaposleni ili još uvek rade u obe države. Najčešće se postavlja pitanje kada se radi o penzijskom osiguranju o vremenu koje se udvostručava – saznali smo od Igora Bašneca, člana osoblja službe penzijskog osiguranja u Novom Sadu.

 -Mnogi od nas se suočavaju sa raznim problemima, od kojih većinu uspešno rešavamo zahvaljujući brzoj i efikasnoj administraciji. Generalno, svaki problem se može rešiti. Najkompleksnije pitanje je preklapanje radnog perioda. Mnogi ljudi ne znaju pozadinu ovoga. U Srbiji su u radnom odnosu, dok u Mađarskoj imaju privatno preduzeće. U takvom slučaju, vreme rada se udvostručuje, što znači da se ne može priznati u obe države. U takvim slučajevima, klijent mora da odustane od jednog radnog vremena – rekao je Igor Bašnec.

Na dan savetovanja, posetioci su mogli da pošalju zahtev za penzionisanje na licu mesta, a korisnici su na osnovu svojih rezervacija mogli da dobiju mnogobrojne informacije o svojim mogućnostima. Oko 500 prijava je obrađeno u penzionim osiguranjima kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj, a većina ih je predata u Vojvodini – rekao je Mile Ćulibrk, direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. 

Šandor Orloš je jedan od klijenata koji su tražili savet o ovim uslugama.

- U listu „Magyar Szo” sam saznao o danima savetovanja. 1990.godine sam otišao u Mađarsku da nađem posao. Sedam godina sam radio kao preduzetnik nakon čega sam doživeo nesreću, tako da nisam mogao nastaviti sa poslom. Želeo bih da mi se tih sedam godina rada u inostranstvu prizna. Zbog toga sam došao da potražim savet – rekao je Šandor Orloš.

Šandor Orloš je saznao za savetovanje preko našeg lista, te je takođe pozvao prijatelja iz Segedina da dodje po savet jer je takođe uključen u ovaj slučaj.

- Radio sam četiri godine u preduzeću 1.maj u Bačkoj Topoli, potom na brodogradilištu u Novom Sadu i u Malom Iđošu. Sada živim u Mađarskoj, i želim da se sve ove godine saberu u jedinstvenu penziju.

Obavestili su me o svakom detalju, rekli su mi da pokrenem slučaj i da ću postići svoj cilj. U Segedinu moram da pokrenem predmet, odakle će kombinovati vreme rada u Mađarskoj i Srbiji. Pored ovoga, radio sam pola godine i u Hrvatskoj, a mađarska vlast može da interveniše u tome – rekao je stanovnik Segedina.

Dragan Tomen iz Novog Sada želi zvanično da mu se prizna vreme rada u Mađarskoj.

- Radio sam u Budimpešti devedesetih godina kao samostalni radnik sa prijateljem. Međutim, nakon nekoliko godina naši putevi su se razdvojili. Želim da saznam koliko godina rada će priznati Mađarska država i koje su koristi koje mi pripadaju na osnovu njih – rekao je Dragan Tomen.

Međunarodni savetodavni dani se od 2013.godine održavaju dva puta godišnje u Srbiji i Mađarskoj. Naredni besplatni saveti biće održani u maju 2018.godine u Segedinu.