2024. március 29., péntek

Támogatják a nők önfoglalkoztatási törekvéseit

Tanácskozást tartottak tegnap a városházán A helyi önkormányzatok, a civil szervezetek és a médiumok, a felelősségteljesebb köztámogatásokért című projektum keretén belül.

A megbeszélést a belgrádi Politikai Kiválósági Alap, a szerbiai Európai Mozgalom újvidéki kirendeltsége, valamint az önkormányzat gazdasági igazgatósága és a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda szervezte, az Egyesült Nemzetek fejlesztési programjának támogatásával.

A tanácskozás célja az újvidéki nők önfoglalkoztatásának támogatására tett lépések összegzése volt. A városi közigazgatás képviselői és a támogatottak a tanácskozás során megvitatták a pénzeszközök elosztásának módját, a pályázatok megvalósításának problémáit, ugyanakkor a támogatottak beszámoltak az eddigi tapasztalataikról, és az elért eredményekről is.

– Úgy döntöttünk, hogy a projektum keretén belül egy témára összpontosítunk, mégpedig a nők foglalkoztatására. Az a célunk, hogy a polgárok számára világos legyen a köztámogatás fogalma, hogy azt hozzáférhetőbbé tegyük számukra, és megteremtsük a lehetőséget, hogy megismerkedjenek a rendszer működésével – mondta Goran Sečujski, az újvidéki helyi gazdaságfejlesztési iroda vezetője.

Ezt a projektumot tizenöt szerbiai városban valósítják meg.

– Újvidék részvétele, mint a legnagyobb érintett helyi önkormányzat, elengedhetetlen számunkra. Fontos, hogy elérjük az együttműködést lokális szinten, és hogy bekapcsoljuk a helyi önkormányzatokat, a civil szektort és a médiát is – mondta Bogdan Urošević, a belgrádi Politikai Kiválósági Alap tagja.

A támogatásnak köszönhetően az idén nyitotta meg speciális gyermekgyógyászati klinikáját dr. Maja Kovačević nefrológus.

– Az ilyen fajta támogatások rendkívül jelentősek a női vállalkozók munkájának beindításához. Sokat segített a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat által szervezett képzés is. Úgy gondolom, hogy még több nőnek kell olyan döntést hoznia, hogy saját vállalkozást indítson – hangsúlyozta Kovačević.