2024. április 24., szerda

Leállt a nagybecskereki vízgyár!

Tíz napig tartó, folyamatos próbaüzemeltetés után szombaton leállította munkáját a nagybecskereki vízgyár.

Ezzel Nenad Obradović, a beruházást végző Synertech, Zilio csoportosulás igazgatója beváltotta jóslatát, aki a múlt hét elején már jelezte, hogy mivel a beígért engedélyeket a tartományi egészségügyi felügyelőségtől továbbra sem kapták meg, így kénytelenek lesznek leállítani a berendezést. Mint mondta, a napi négyezer eurós veszteséget nem bírja még sokáig igazolni a vállalat Igazgató Bizottságánál. 

Az igazgató közleményében emlékeztet, hogy az illetékes minisztériumtól megvan a szükséges működési engedély, de a tartományból még várják a jóváhagyást. Azt is kihangsúlyozta, hogy eddig elvégezték a víz minőségének többszöri ellenőrzését, ami megmutatta, hogy a berendezésnek sikerült minden káros anyagot - köztük az arzént is - eltávolítani a nagybecskereki vízből.
A berendezést csak azután fogják újból csatlakoztatni a vízvezeték-hálózatra, hogy ha majd megkapják a szükséges működési engedélyt.

A vízgyár lesz a témája a Nagybecskereki Szociális Fórum hétfőre bejelentett tribünjének is. A Fórum azt hangoztatja, hogy a jelentős kommunális szolgáltatásokat - mint amilyen az ivóvíz-ellátás is - nem bízható magánvállalatra, csakis közvállalat feladata lehet.