2024. április 23., kedd

Fásítás és faosztás

Kishegyesen idén is sor került a hagyományos facsemeteosztásra – A helyi közösség vezetősége is részt vett az ültetésben

A kishegyesi helyi közösség évről évre megszervezi az ingyenes faigénylést, aminek keretében a polgárok különféle facsemetéket kapnak. Az akcióra idén ősszel is sor került, az igénylés már korábban lezárult, pénteken pedig kiosztották a facsemetéket. Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácselnöke arról számolt be lapunknak, hogy az akció sikeres, és ennek köszönhetően évről évre csökken az igénylők száma.

A helyi közösség vezetősége is részt vett a fásítási akcióban (Lakatos János felvétele)

A helyi közösség vezetősége is részt vett a fásítási akcióban (Lakatos János felvétele)

– Ígéretünknek megfelelően értesítettük azokat a polgárokat, akik igényeltek facsemetét. Pénteken 10 és 12 óra között vehették át, a szokásostól eltérően a helyi közösség udvarában. Az akcióról tudni kell, hogy van egy folytonossága: minden évben megszervezzük ősszel vagy tavasszal, egyes években pedig ősszel és tavasszal is. Úgy érzem, hogy az idei akció is sikeres, annak ellenére, hogy az előző évekhez képest kevesebb volt az igénylés. Ez annak tulajdonítható, hogy a korábbi években már sok facsemetét igényeltek a polgárok, és ezt mind kiültették az utcára, a házuk előtt. Ettől függetlenül 60 facsemetét osztottunk ki ez alkalommal – számolt be a tanácselnök, majd azt is megtudtuk tőle, hogy 5 fajta közül választhattak az igénylők: tölgy, akác, hárs, csörgőfa és vérszilva. Háztartásonként legfeljebb három darabot lehetett kérni, és az volt a kikötés, hogy az igénylők a házuk előtt ültessék el.

A faosztással párhuzamosan egy fásítási akció is zajlott. Ennek keretében kb. 40 facsemetét ültettek ki a kiszáradt vagy kitört fák helyére. Az akció a Fő utcát és az Iparos utcát érintette, és a munkások mellett a helyi közösség vezetősége is részt vett benne.

– A faosztást a helyi közösség saját ültetésekkel is kiegészítette. Ennek keretében hiánypótlást végeztünk bizonyos fasorokban, ahol kiszáradtak a fák vagy rongálók kitörték őket. Ezt az akciót a helyi közösség titkárával és tanácstagjaival közösen hajtottuk végre – mondta el Mohácsi.