2024. április 16., kedd

Három újonc Londonban

A sérülések nagy sorozatából kifolyólag, ami megtizedelte a ranglista korábbi élcsoportjának tagságát, az idei évzáró ATP-bajnokságon Londonban két veterán, három újonc és további három, e tornán nagyon kevés tapasztalattal rendelkező teniszező játszik. Mivel a korábbi rendszeres résztvevők közül Novak Đoković, Andy Murray, Stan Wawrinka, Kej Nisikori, Miloš Raonić és Tomaš Berdych még kényszerpihenőn vannak, és 2018-ra tervezik a visszatérést, Jo-Wilfried Tsonga és Juan Martín del Porto pedig nem kvalifikálta magát, a sportág nagy öregeit ezúttal csak Roger Federer és Rafael Nadal képviselik, Dominic Thiem, Marin Čilić és Davin Goffin másodszor indulhatnak, utóbbi tavaly csak tartalékként szerepelhetett két meccs erejéig, újoncként pedig Alexander Zverev, Grigor Dimitrov és Jack Sock játszik.

Arina Szabalenka és Sloan Stephens ma csapnak össze, de azért nem lesz ilyen komoly (Fotó: Beta/AP)

Arina Szabalenka és Sloan Stephens ma csapnak össze, de azért nem lesz ilyen komoly (Fotó: Beta/AP)

A torna vasárnap rajtol. Az első napon a Becker-csoport tagjai lépnek fel, a délutáni műsorban a Federer–Sock (az eddigi mérleg 3:0), az estiben pedig a Zverev–Čilić (3:1) meccs szerepel. Hétfőn kezd a Sampras-csoport, délután a Thiem–Dimitrov (2:1), este pedig a Nadal–Goffin (2:0) mérkőzésekkel.

Címvédő nincs a mezőnyben, hisz tavaly Andy Murray nyert, az egyetlen pedig, aki már felemelhette a trófeát, a svájci Federer. Roger egyébként három év végi ATP-díjjal futott be, hisz ő kapta meg az év visszatérője, a sportszerűségi és a közönség díját is. Az év legjobbja Rafael Nadal, a legtöbbet fejlődött teniszező Denis Shapovalov, a szurkolókedvenc páros a Bryan fivérek, még a jótékonysági díjat a román Horia Tecău kapta.

Mire a mestertorna elkezdődik, Minszkben már el is dőlhetne a Fed-kupa döntője, amelyben az először serlegmeccset vívó Fehéroroszország a 17-szeres bajnok, ám 2010 óta egyetlen döntőben sem szerepelt és 2000 óta serleget nem nyert USA válogatottját fogadja. A szombati első napon a SzasznovicsVandeweghe és SzabalenkaStephens meccseket tartják meg, vasárnap Szabalenka és Vandeweghe kezdenek, amivel már győztest is kaphatnánk.

A tokiói női ITF-torna negyeddöntőjében Gálfi Dalma könnyen nyert, és ma az elődöntőben a 2. kiemelt román Mihaela Buzărnescuval játszik, a spanyolországi Vinaròsban pedig Udvardy Panna meglepetésre kikapott a spanyol Irene Burillótól.

A milánói U21-es mestertorna meglepetése, hogy lemaradt az elődöntőről az orosz Karen Hacsanov és a kanadai Denis Shapovalov, így a négy között a horvát Borna Ćorić az orosz Andrej Rubljovval, a koreai Hjeon Csung pedig az orosz Danyiil Medvegyevvel találkozik.