2024. április 20., szombat

Újabb szégyen…

Luxemburg is megverte Magyarországot

„Vereség után nem lehet jó benyomásokat szerezni. Nagyon sok munka vár ránk, persze ezért is vagyok itt” – nyilatkozta Georges Leekens, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki egyelőre csak megfigyelőként volt jelen Magyarország legutóbbi felkészülési mérkőzésén, amelyen újabb mélypontra jutott a magyar labdarúgás: Dzsudzsák Balázsék 2:1-es vereséget szenvedtek a FIFA-világranglistán 93. helyen álló, egynegyed budapestnyi lakosságú, többnyire külföldi kiscsapatokban vagy a hazai ligában vitézkedő játékosokból verbuvált Luxemburgtól, amely ráadásul tartalékos felállításban lépett gyepre.

Marvin Martins gólja megpecsételte a magyarok sorsát (Fotó: Beta/AP)

Marvin Martins gólja megpecsételte a magyarok sorsát (Fotó: Beta/AP)

A belga másodosztályú Lierse játékosa, Joachim Aurelien szerezte meg a hazaiaknak a vezetést, miután néhány csellel megetette a magyar védelmet Kovácsik Ádám kapujának közvetlen közelében. Ezután az Amerikából hazatérő Nemanja Nikolić fejes góllal hálálta meg, hogy hosszabb idő után újra felvehette a címeres mezt. A második félidő elején Lovrencsics Gergő szükségtelenül agresszív lerántással állíttatta ki magát, aminek meg is lett a következménye: a kis németalföldi csapat teljesen a magyarok fölé nőtt (a szünet után nem volt magyar kapura tartó lövés!), és a hajrában a luxemburgi bajnokság 5. helyén álló Jeunesse Esch fiatal védősztárja, Marvin Martins fejelt be közelről egy jobb oldali szögletet, eldöntve a találkozót.

„Sajnos egy kiállítás még Luxemburg ellen sem fér bele. Lovrencsics piros lapja befolyásolta a találkozó alakulását – nyilatkozta Szélesi Zoltán, a magyarok vezetésével ideiglenesen megbízott szakember. – Sokat hibáztunk, ezeket ki kell elemezni, ki kell javítani, és nem szabad újra elkövetni. A meccs rávilágított bizonyos dolgokra. A párharcokra jobban kell figyelni, pontosabb játékra van szükség, és a labdavesztések számát is csökkenteni kell” – elemzett Szélesi a kudarc után, hozzátéve, mint minden vereség, ez is megviseli az embert.

Öt-hat fontos játékosa nélkül diadalmaskodott a luxemburgi csapat, mutatott rá Luc Holtz szövetségi kapitány, majd azt is elárulta, kezdenek hozzászokni a jó eredményekhez, hiszen idén már harmadik győzelmüket ünnepelték (Albánia és Fehéroroszország után).

Horvátország nyugodtan alhat

Luka Modrić tizenegyesével már a 13. percben vezetést szerzett Horvátország a Görögország elleni európai vb-pótselejtező első mérkőzésén, s a piros-fehér kockások szemmel láthatóan nem kívánták a visszavágóra hagyni a döntést, melyik válogatott utazhat egy év múlva Oroszországba. Nikola Kalinić mindössze hat perccel a vezető gól után megduplázta az előnyt, s bár Szokratisz gyorsan szépített, Zlatko Dalić csapata mégis kétgólos előnnyel mehetett a szünetre, Ivan Perišić közeli fejese révén. A gólgazdag első játékrészt követően egyetlen találat esett a másodikban, a hoffenheimi légiós Andrej Kramarić közelről gurított a hálóba, fölényes vezetést biztosítva a vasárnapi visszavágóra.

Derekasan küzdött, ám végül minimális vereséget szenvedett hazai környezetben Észak-Írország válogatottja Svájctól. Az alpesi ország meglehetősen egyoldalú találkozón Ricardo Rodriguez büntetőgóljával fordította a maga javára a párharc állását a második felvonás előtt.