2024. április 24., szerda

A Fluid jegyében

Elkezdődött a zEtna 14. Irodalmi Fesztiválja

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is változatos irodalmi és zenei programok közül válogathat a zEtna internetes irodalmi folyóirat fesztiváljának a közönsége. Az idén a „Fluid” jegyében zajló rendezvénysorozat csütörtök este kezdődött el Zentán.

A tizennegyedik fesztivál első napján Tékiss Tamás magyarkanizsai íróval Patócs László beszélgetett a szerző legújabb, Samu sejti című könyvéről, majd Szűgyi Zoltán adai származású, Magyarországon élő költő olvasta fel saját verseit, az est záróakkordjaként pedig az irodalomkedvelők Szerda László dalszerzői estjén vehettek részt, amelynek vendégei Csonka Róbert és Szerda Árpád voltak.

Beszédes István, a zEtna szerkesztője, a fesztivál fő szervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a rendezvénysorozatot ott folytatják, ahol tavaly abbahagyták, s az idei fesztiválon nem annyira az alkotások, mint maguk a szerzők kerülnek előtérbe, hiszen hangsúlyozott célkitűzése az egésznek, hogy a közönséggel szélesebb körben is megismertessék a meghívott szerzőket.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az, aki a meghívott vendégekkel beszélget, valóban kíváncsi legyen rájuk, hiszen ettől válik fluiddá ez az egész jelenség, vagyis attól, hogy az egymás felé fordulás és a belőle fakadó párbeszéd folyamként tud megvalósulni – mondta a fő szervező.

Kiemelte azt is, hogy az utóbbi években a fesztiválon egyre fontosabb szerepet kaptak a fiatal szerzők, így az igazi legendák és a középnemzedék képviselői mellett három első kötetes, valamint egy kétkötetes fiatal szerzővel és alkotásaival is megismerkedhetnek mindazok, akik szeretnének részt venni az idei „irodalmi lávafolyamban”.

A fesztiválhoz hagyományosan kísérőrendezvények is tartoznak. Így tegnap az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén Szűgyi Zoltánnal Celler Kiss Tamás és Tomić Glória, a Zentai Gimnáziumban Nagy Hajnal Csillával Új Krisztina, Döme Szabolccsal és Hernyák Zsókával Mészáros Anikó beszélgetett. A csókai Városi Könyvtárban Bozsik Péter, Hizsnyai Zoltán és Józsa Márta az Ex Symposion legújabb számát mutatták be, az adai színházteremben Jónás Tamás és a Hoppál Mihály Band koncertjét rendezték meg.

A rendezvény „fősodrában” a tegnap esti program a következő volt: Szajkó Istvánnal Virág Zoltán, Nagy Hajnal Annával Új Krisztina, Szűgyi Zoltánnal Virág Zoltán, Viola Szandrával pedig Szabó Palócz Attila beszélgetett.

Ma este 6 órától a Zentai alkotóházban Hizsnyai Zoltán, Horváth Viktor és Jónás Tamás mutatkozik be a zentai közönségnek, a rendezvénysorozatot Jónás Tamás és a Hoppál Mihály Band koncertje zárja.