2024. április 20., szombat

Fejlődés európai mintára

A tartományi kormány küldöttsége tanulmányi úton vett részt Ulmban

A tartományi kormány küldöttsége Jovan Podraščanin tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati segédtitkár vezetésével kéthetes tanulmányi úton vett részt a németországi Ulm városában.

A delegáció tagjai Nikola Miličević, az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Karának docense és Kis Laura, a Magyar Szó újságírója voltak.
A tanulmányi utat követően felkerestük Ognjen Bjelić illetékes titkárt, aki lapunknak elmondta, hogy további együttműködésre számíthatunk a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, valamint a Duna Iroda között. Elmondása szerint Gunter Czischnek, Ulm polgármesterének és Sebastian Rihmnek, a Duna Iroda igazgatójának, valamint munkatársainak köszönhetően a delegáció tagjai betekintést nyerhettek Baden-Württemberg német szövetségi tartomány számos intézményének működésébe, valamint megismerkedhettek a Duna Iroda munkájával és tevékenységével. A találkozók és a megbeszélések célja elsősorban a tapasztalatcsere volt. Ognjen Bjelić elégedettségét fejezte ki az úttal kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy ez mindenképpen az intézmények közötti szorosabb partneri kapcsolatok kialakítását segíti elő.
Jovan Podraščanin hozzátette, hogy az értekezletek alkalmával igyekeztek megtalálni azokat a pontokat, amelyek nyomán szorosabb együttműködés alakulhat ki. Arról, hogy milyen módon alkalmazhatóak az ott szerzett tapasztalatok, a segédtitkár részletesen beszámolt.
A küldöttség tagjai amellett, hogy ellátogattak Stuttgartba, Baden-Württemberg nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó tartományi minisztériumába, a helyi tartományi kormány vidékfejlesztési, mezőgazdasági és állat-egészségügyi osztályát vezető dr. Kurt Mezgerrel is tárgyaltak. A beszélgetőpartnerek ezen a találkozón a fő hangsúlyt a regionális fejlesztés különböző lehetőségeire helyezték. Jovan Podraščanin rámutatott, hogy a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság feladatai közé tartozik a kevésbé fejlett régiók fejlesztése. Erre vonatkozóan a titkárság támogatja az új munkahelyek létesítését, és a befektetők erre vonatkozó törekvéseit a kevésbé fejlett és lakott településeken.
– Arra szeretnénk ösztönözni a befektetőket, hogy vállalkozásukat beindítsák vagy kiterjesszék Vajdaság kevésbé fejlett önkormányzataiban. A globalizáció következtében a lakosság nagy része a fejlettebb gazdasági központok, városok felé gravitál. Partnereinkhez hasonlóan mi is hasonló problémával szembesülünk, éppen ezért a stuttgarti helyi kormány régiófejlesztésben szerzett többéves tapasztalata igen hasznos lehet. Jövő áprilisban Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnökének vezetésével gazdasági küldöttség érkezik Szerbiába. Terveink között szerepel, hogy ezt megelőzően az említett stuttgarti helyi kormány szerveivel az együttműködést magasabb szintre emeljük – mondta Jovan Podraščanin.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a titkárság szempontjából kifejezetten fontos volt a Baden-Württemberg International nemzetközi gazdasági és tudományos együttműködési ügynökség munkatársával szervezett találkozó. Az ügynökség a nyolcvanas években kezdte meg a munkáját, és tevékenységük elsősorban a klaszterekre vonatkozik. A segédtitkár kiemelte, hogy Vajdaság számára ez a fémipari klaszter szempontjából jelentős.
– Az ilyen jellegű cégtömörülések meghatározóak, főleg amikor a fémiparról beszélünk. Erre vonatkozó törekvések tapasztalhatók Vajdaságban. A Baden-Württemberg International ügynökség munkatársainak szakértelme kimagasló. A cégtömörülések fontossága mellett külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vállalkozásokat folyamatosan külföldön népszerűsítsék, továbbá megfelelő módon készítsék fel azokat a nemzetközi piacon történő bemutatkozásra. Mindezt azzal a céllal, hogy a vajdasági kis-, és középvállalkozások nagyobb számban jelenjenek meg a külföldi piacon, különösen Németországban, továbbá a baden-württembergi cégek jelenlétét erősítenék Vajdaságban – emelte ki.
A stuttgarti Baden-Württemberg International nemzetközi gazdasági és tudományos együttműködési ügynökség mellett a küldöttség tagjai az Ulm és Neu-Ulm régió vállalkozásfejlesztési és innovációs központjának vezérigazgatójával is tárgyaltak. Ulrike Hudelmaier, a startup vállalkozásokra vonatkozó tapasztalatait osztotta meg. Jovan Podraščanin rámutatott arra, hogy a központban találkozik a tudomány és a gazdaság, ami manapság nélkülözhetetlen. Elmondása szerint az említett központban alkalmazott gyakorlati tudás megfelelő alapot képez. A gyakorlatban szerzett tudásuk szellemében szeretnék előkészíteni a terepet, hiszen Újvidéken 2019-re készül el az újvidéki Tudományos Technológiai Park.
– Az említett intézménnyel kialakított együttműködésnek köszönhetően szeretnénk felkészíteni a szakembereinket. A különböző tudományos eredmények a gazdaság alapját kell képezzék az adott régióban. A másik különösen fontos alkotóelem az üzleti inkubátor gyakorlatát öleli fel. Ilyen inkubátorházak léteznek Vajdaságban, többek között Újvidéken is. Az Ulm és Neu-Ulm régió vállalkozás fejlesztési és innovációs központjának erre vonatkozó munkafolyamata meghatározó lehet. A startup cégeket nemcsak a rezsiköltségek alól tehermentesítik, hanem folyamatosan figyelemmel követik őket, és segítik a vállalkozásokat működésük kezdeti szakaszában. Tanácsokkal látják el őket, és rámutatnak a leggyakrabban jelentkező hibákra, nehézségekre – mondta Podraščanin.
Az említett három intézmény mellett az illetékes segédtitkár kiemelte, hogy egy magáncég képviselőjével is sikerült megbeszélést tartania, és ellátogatott annak helyszínére. Középvállalkozásról van szó, amely különféle alkatrészeket gyárt az autóipar, elsősorban a Mercedes és Porsche számára. A Kontek cég érdeklődését fejezte ki, hogy Vajdaságban is képviselje magát.
– Ez új munkahelyteremtési lehetőségeket jelent, továbbá érdekeltek abban, hogy együttműködést alakítsanak ki a vajdasági kis-, és középvállalkozásokkal, és közösen jelenjenek meg termékeikkel a németországi piacon. Emellett gyakorlati tudásukat is átadnák a vajdasági kis-, és középvállalkozásoknak, és ezzel segítenék fejlődésüket – mondta.
Jovan Podraščanin végezetül arra is kitért, hogy a Duna Iroda jövőre július 6-a és 15-e között szervezi meg a Nemzetközi Duna Fesztivált. Elmondta, hogy a közreműködés szempontjából ez kiemelkedő lehetőség lehet. Külön jelentőséggel bír, hogy Vajdaság multikulturális kínálatával jelen legyen az említett rendezvényen, és Újvidék Európa Kulturális Fővárosaként bemutatkozzon a fesztiválon.