2024. március 29., péntek

Megemlékezés az I. világháború végi fegyverszünet napjáról

A fővárosi Újtemetőben, Belgrád védőinek kriptájánál, koszorúzással és tiszteletadással emlékeztek ma az I. világháború végi fegyverszüneti napra.

A központi ünnepséget Zoran Djordjević, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter vezette, aki üzenetében kifejtette, a legkevesebb, amit a mai és a jövő generációja tehet az, hogy ápolják az ősök emlékét és hőstettük jelentőségét.

Az elnök nevében Selaković koszorúzott az Avalán

Az I. világháború végi fegyverszüneti nap, november 11-e emlékére, a legnagyobb katonai és állami tiszteletadás mellett Nikola Selaković, a köztársaság elnökének küldöttje, Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter és Miomir Todorović a Gárda tábornokának kíséretében babérkoszorút helyezett el az Avalán, az ismeretlen katona emlékművénél.

Az emlékkönyvbe  a köztársasági elnök küldöttje a következőket írta: Csaknem egy évszázada Szerbia szabad ország, ahol  él a szabadság eszméje, amelyet Önök alapoztak meg. Az Önök győzelme nem csak katonai, hanem abszolút is. Tetteink mértéke lett, útmutató a legmagasabb értékhez – a szabadság eszméjéhez. Az áldozatra, amelyet hoztak, a szerbség emlékezni fog, amíg létezik.

Az első világháború 1914. július 28-án kezdődött a Szarajevói merénylettel, amikor is Gavrilo Princip megölte Ferenc Ferdinándot és feleségét. A háború közel 15 millió halálos áldozatot követelt és több mint négy évig tartott. A fegyverszüneti megállapodást 1918. november 11-én írták alá a compiegne-i erdőben, amivel az első világháború véget ért, így  a nyugati fronton is véget értek a harcok.