2024. március 29., péntek

A legfittebb anyuka

Huszka Szandy bebizonyította, hogy sose késő elkezdeni

A noszai kétgyermekes anyuka, feleség a harmincas évein túl döntött úgy, ő bizony nem áll be abba a sorba, ahol a nők úgy gondolják, jók úgy, ahogy vannak. Olyannyira nem, hogy életmódváltásba kezdett, amikor nem tetszett neki a tükörből visszatekintő kép, és meg se állt addig, míg el nem nyerte a Krikó Kupa legfittebb anyukájának járó elismerést.

A harmincnégy éves nő korát meghazudtolóan néz ki, ám ezért, ahogy mondja, nagyon sokat kell tenni, s míg sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak lefogyni, ő hittel vallja, hogy minden fejben dől el, sok lemondás árán, de el lehet érni az álomalakot, rengeteg befektetett munkával.

– A harmadik iksz egy fordulópont volt az életemben. Pontosan emlékszem a pillanatra, amikor a tükörbe nézve azt mondtam magamnak, ez nem mehet így tovább! Akkor, ott úgy éreztem, eljutottam arra a szintre, amit ha hagyok tovább a maga medrében, az elhízáshoz fog vezetni. Még aznap kiiktattam az étrendemből a fehér cukrot és a finomított lisztet, amivel nem csak az alakunknak teszünk jót, hanem az egészségünknek is. De az is közrejátszott, hogy édesanyám nem sokkal előtte távozott az élők sorából, s bár akkor állt át ő is az egészségesebb életmódra, mikor kiderült a betegsége, az már akkor késő volt. Éppen ezért hiszem, hogy az ő példájából kellett okulnom, és azt is, hogy valami megmagyarázhatatlan módon a mai napig támogat és ösztönöz ebben engem odafentről.

• Mit tudsz tanácsolni azoknak, akik nem elégedettek magukkal, de nem tudják, hogy kezdjenek bele az életmódváltásba?

– Kiindulási pontként az étrendünket kell megreformálni! Ki kell iktatni a lisztet, a cukrot, minden formában. Semmi csoki, semmi nasi, se péksüti, se cukros üdítő! Nagyon fontos, hogy az étrendünk sok fehérjét, húst és zöldséget tartalmazzon. Gyümölcsöt is inkább csak délelőtt együnk, mert tele van cukorral és szénhidráttal. Persze, a szénhidrát kell, az a test benzinje, de abból se mindegy, milyet választunk és mikor fogyasztjuk. Elsősorban a jó szénhidrátokat kell bevinni a szervezetbe. Ez a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával érhető el, emellett nagyon oda kell figyelni a kellő mennyiségű folyadék bevitelére. Sokan naponta még fél liter vizet sem isznak meg, pedig az létfontosságú! Legalább két litert le kell gyűrnünk mindennap, ennyire szüksége van a szervezetnek! Na, és ha ezeket mind szépen betartjuk, rá kell segíteni egy kis mozgással a történetre. Nem azt mondom, hogy azonnal kilométereket kell lefutni és mázsás súlyokat emelgetni az edzőteremben, hanem itt is a fokozatosság elvét kell követni. Kezdjük sétával, ha úgy érezzük, futni még nincs kondíciónk, és azután feszegessük a határainkat. Mind többet és többet mozogjunk! Kell a heti kétszer-háromszor legalább negyven perc mozgás ahhoz, hogy valami beinduljon, és azután már menni fog, azonban sok-sok kitartás kell hozzá, de ez is, mint mindent, ha fejben eldöntjük, menni fog, és kiváló érzés lesz, amikor a tükörből egy számunkra szebb, szerethetőbb én néz vissza.

• Te hogyan kezdted és mi motivált abban, hogy egészen a legfittebb anyuka címig meg se álltál?

– Az étrenddel kezdtem, majd egy kis otthoni tornával és mindennapi futással, biciklizéssel a családdal együtt. Körülbelül fél évig ezt kitartóan csináltam, majd a véletlen folytán éppen akkor, amikor úgy éreztem, többre van már szükségem mint az itthoni edzés, a közösségi oldalon egy nyereményjáték folyt, nyertem egy havi bérletet. Nem voltam rest beutazni Szabadkára és belevágni az edzésbe. Fogadtam magam mellé egy személyi edzőt, aki segített egy hónapon keresztül megismerkedni az edzőterem és az edzés alapszabályaival, ellavírozni a súlyzók között, és míg kezdetben nehezemre esett a legkisebb súllyal guggolni, most már magamat hajtva a nyolcvan kilós nehezékkel is elboldogulok. Annyira tetszett, amit viszontláttam magamon, hogy ez hajtott tovább. Hajtóerő volt a szép eredmény, hogy egyre csinosabbnak érezhettem magam, mára már én is beálltam azok sorába, akik másoknak segítenek. A férjem és a gyerekeim is támogatnak ebben és büszkék is rám, ez meg kiváltképp öröm és motiváló számomra.

• Olyannyira, hogy a nagyvilágnak is meg szeretted volna mutatni magad?

– Az internetet böngészve találtam rá a versenykiírásokra, melynek több kategóriájában hirdettek meg fitneszversenyt. Májusban mentem el először a testépítő férfiak és nők versenyére, ám akkor még nem voltam elég izmos és kidolgozott, sőt, mondhatom, ötvenkilósan határozottan sovány voltam. Viszont az elmúlt hétvégén Magyarországon a dobogó legtetején állhattam, mint Fit Mom. Vagyis a legfittebb anyuka lettem, mint testépítő. De dobogósként végeztem a bikinimodell-versenyen is Budapesten előző nap. Nagyon nagy boldogság volt ez számomra! Már most készülök a következő szezonra, ami fél év múlva lesz, szeretnék felfejlődni akár a sportkategóriába!

• Hogyan zajlik egy ilyen verseny?

– Regisztrálás után következik az előre egyeztetett időpontok szerint smink, frizura és barnítás, ami persze nem kötelező, de sokat hozzátesz az összhanghoz, mivel egy profi smink a reflektorfényben teljesen mást mutat, és egy szakember által végzett versenybarnítás kiemeli a szépen letisztult izomzat formáit, a bikinit! Kategóriaként vonultunk fel a színpadra. Ott körülbelül negyed órán át kell pózolni, megmutatni magunkat mind a négy oldalról, hogy aztán ők eldönthessék pontozással, melyikünkben látják a teljes összhangot. Mert való igaz, ez a test szépségéről szóló verseny, de sokat számít a kisugárzás, az önbizalom, a pózolás, a mosoly, az arányosság. Sokak fejében él az a kép, hogy egy kidolgozott női izomzat már-már férfias. Én úgy érzem, erről szó sincs, nem esek túlzásokba, nem az a célom, hogy izompacsirta legyek, hanem egy igényesen megformált, szépen sugárzó testben éljek, és ezzel talán erőt is adhatok másoknak, hogy elinduljanak ezen az úton, ami folyamatos elégedettséget és csodákat rejt magában.

• A befektetett energia és a költségek megtérülnek?

– Nem olcsó egy ilyen verseny. Már a benevezési díjjal kezdődnek a költségek, aztán a sminkért, hajért, barnításért is fizetni kell. De mindenért kárpótol az elért eredmény, persze ajándékcsomagokat és serleget is kaptam, de a legjobb az egészben az elismerő pillantások bezsebelése és a ragyogás, amiben részünk lehet ilyenkor. Felér egy hatalmas dicsérettel, hogy értékelik azt a munkát, amiért olyan keményen dolgoztam és sokszor áldozatokat is hoztam, már ami az edzést, de főleg az étkezést illeti, ugyanis a felkészülés utolsó fázisában csak halat, csirkét, tojásfehérjét és salátát ettem, mindezt vízhajtás közben.

• Ilyen versenyekben való részvételhez azért az is kell, hogy legyen a jelentkezőben egy adag exhibicionizmus, ez kétségtelen. De nincs olyan érzésed, hogy tárgyként kezelik az embert ilyen helyzetben?

– Amikor felmegyünk a színpadra, büszkén mutatjuk meg magunkat, mert az, hogy így nézünk ki, csak saját magunknak köszönhető és egy nagy munka eredménye. Ez egy óriási folyamat, ahogy izmot építünk, majd „lepucoljuk” magunkról a zsírt, és végül kihajtjuk a vizet a szervezetünkből. Amikor elérjük az áhított izomtömeget, már szeretnénk is azt megmutatni, ha már ennyit dolgozunk érte. Egy nőnek sem lenne szabad megengednie magának, hogy elhanyagolt legyen. Nem, tenni kell érte, hogy ami a legfontosabb, saját magunknak legyünk elsősorban szépek, és ha el tudjuk magunkat fogadni szépnek, akkor a világ is úgy fogja látni!

Huszka Szandy célja az, hogy példaként állhasson sok nő számára, hogy kitartással sok minden elérhető, és hogy semmi se lehetetlen, ha küzdünk az álmainkért. Az ő álma az volt, hogy igazán szépnek érezze magát, két nagy gyerek anyukájaként is. De itt nem áll meg, dolgozni fog további sikerek eléréséért, mutatva elsősorban önmagának, valamint a környezetének is, hogy ha teljes erőbevetéssel dolgozunk, az előbb-utóbb meghozza az eredményét! Aki szeretne ezen az úton elindulni, követheti őt a Facebookon a Szandy FITT csoporthoz csatlakozva, ahol számtalan jó tanáccsal és erőt adó bejegyzéssel, képpel tudjuk követni a példáját.