2024. április 20., szombat

Szárits-, Tito- és NATO-emlékek egy helyen

A belgrádi Repüléstörténeti Múzeum várhatóan január elsejétől már állami intézménnyé válik
Szárits repülője

Szárits repülője

Három kerékpárkerék, kettő nagyobb elöl, egy kisebb hátul. Egy fonott kerti szék. Néhány zongorahúr. Egy tejeskanna. Sok-sok vászon. Egy világra szóló ötlet és egy jó adag bátorság elég volt ahhoz, hogy Szárits János (Ivan Sarić) 1909-ben megépítse repülőjét, majd 1910-ben a szabadkai lóversenypályán felrepüljön vele és beírja magát a világtörténelembe. Ez a repülő ugyan megsemmisült az első világháborúban, de a szabadkai sportoló évekkel később újraépítette a szerkezetet, hogy az ma kiemelt része legyen a szerb repüléstörténetnek. Szárits repülőjével kezdődik, de számos izgalmas történtet rejt még magában a belgrádi Repüléstörténeti Múzeum.

Surčinban, a Nikola Tesla Repülőtér szomszédságában egy üveggömb ékeskedik a puszta közepén. Messziről olyan, mint egy ékkő, közelről pedig mint egy magára hagyott zarándokhely.

Ivan Vujić

Ivan Vujić

– Belgrád egyik leglátogatottabb múzeuma a miénk – fogadott minket Ivan Vujić, a múzeum kurátora. Megtudtuk, a múzeum számos olyan repülővel büszkélkedhet, amelyek közül a világon csupán egy maradt fenn. A kiemelkedő gyűjtemény ellenére, ami csakis a repülés néhány rajongójának köszönhetően maradt meg, a múzeum éveken keresztül sodródott. Költözködött, sőt a mai napig teljesen magára volt hagyva, éveken keresztül a belépőjegy, az emléktárgyak, a parkolóhely bérbeadása és más források biztosítottak a múzeum számára bevételt. A jövő évtől azonban az állam átvállalja az alapítói jogokat. Ettől a változástól a múzeum alkalmazottai sokat várnak. Mindenekelőtt arra számítanak, hogy végre lesz pénzük arra, hogy konzerválják azokat a repülőket, amelyek a világban is nagy történelmi értéket képviselnek, és évek óta az időjárási viszontagságokat tűrik. Illetve az épületet is már renoválni kell.

Annak idején a Repüléstörténeti Múzeum 50 repülő számára épült, mára azonban már több, mint 240 repülőre bővült a gyűjtemény.

– Nagy gondot jelent, ha a repülők konzerválás nélkül vannak kitéve az időjárási viszonyoknak, különösen a világon egyedül fennmaradt JAK-3 esetében, amely faszárnyakkal rendelkezik. Ezért épült ez az épület. Sokáig épült, 1975-től 1985-ig. Akkor 50 repülő befogadására tervezték, de ezt a számot már jelentősen túlléptük – magyarázta a kurátor. Elmondta, hogy a JAK-3 bár orosz repülő, még Oroszországban sincs másik példány. Érdekessége, hogy miután a férfiak a második világháborúban harcoltak, nők szerelték össze, mégpedig 12 óra alatt.

Orao (sas) – még a ’60-as években kezdték el tervezni, de a ’70-es években épült meg, de majd csak 1983-ban kezdték el használni

Orao (sas) – még a ’60-as években kezdték el tervezni, de a ’70-es években épült meg, de majd csak 1983-ban kezdték el használni

Az 1999-es NATO-bombázások idején lelőtt lopakodó és egy F-16-os maradványai

Az 1999-es NATO-bombázások idején lelőtt lopakodó és egy F-16-os maradványai

 – Az épület úgy épült, hogy először elhelyezték a repülőket, majd befedték az épületet. Az alapelképzelés szerint a kiállítás követi az állandó tárlatot, így a legrégebbi 1909-es repülőtől jutunk el Jugoszlávia legfontosabb projektumáig.

Megálltunk a legrégebbinél, Szárits repülőjénél. A kurátor elmondta, hogy bár a repülő 1909-ben megépült, mégsem próbálták ki mindjárt. Nők tartották ugyanis a farokszárnyat, amíg a repülő motorja fel nem melegedett, közben pedig a repülő alatt áramló légnyomás felemelte a szoknyájukat. A botrányt elkerülendő, nehogy kivillanjon a bugyogó, a nők hirtelen elengedték a farokszárnyat, így a repülő megbillent, a propeller megakadt és megrongálta a motort. Ezért kellett a repülésre egy teljes évet várni.

Vujić kiemelte, a Jugoszláv királyság területén a Karađorđevićek voltak azok, akik a legtöbbet tették a katonai repülés történetében. Nagy rajongói voltak a repülésnek. Petar király volt az első szerb, aki Párizsban léggömbre ülhetett a tizenkilencedik század végén, míg Aleksandar király 1910-ben Párizsban már repülőn utazott. A Karađorđevićek emlékére a múzeum külön tematikus kiállítást állított össze.

A huszadik század elején rohamosan fejlődött a repüléstörténet Szerbia területén. Több városban is foglalkoztak repülőépítéssel. Újvidéket nevezte meg a kurátor a repülés fővárosának, hiszen 1924-ig itt volt a központi légikikötő, illetve a repülőerők bázisa. Itt alapították meg az első repülőgépgyárat, az Ikarust.

– A húszas és harmincas években az akkori ország iparának 30 százaléka a repüléssel volt kapcsolatos. Repülőépítő gyár működött, valamint ejtőernyőgyár, a repülőgép-szerkezetek gyártásával is foglalkoztak – tudtuk meg. Elmondta, később az újvidéki repülőgépgyárat, ahol kézzel készültek a repülők, Belgrádba költöztették. Itt megkezdődött a sorozatgyártás. A múzeumban a sorozatgyártás első példányainak egyike található.

Várhatóan a jövő évtől már az állami költségvetés részét képezi majd ez a múzeum is (kép: Ótos András)

Várhatóan a jövő évtől már az állami költségvetés részét képezi majd ez a múzeum is (kép: Ótos András)

Már akkor fontos szerep jutott a repülőflottának, így a hazai gépek mellett több német repülőgéppel is szolgáltak. Hamarosan a brit Hawker Hurricane repülők összeállítását is végezték hazánkban.

– A Messerschmitt és a Hawker Hurricane mellett volt saját repülőnk is, a Rogožarski IK-3. Ezzel a géppel az volt a baj, hogy bár a tíz legjobb vadászgépek egyike volt, csak 12-t gyártottunk belőle – emelte ki a kurátor. Ezekből a gépekből, amelyek 1941-ben harcba szálltak az ötször nagyobb német légiflottával, mára már nem maradt egy sem. A második világháborúból azonban ránk maradt egy Fiat G-50 olasz vadászrepülő, ami nagyon rossz állapotban van, és egyelőre még nem sikerült restaurálni, ugyanis a múzeum nem rendelkezik restaurátorokkal, és kevés az olyan restaurátor az országban, aki ezeket a repülőket helyre tudná hozni, és a múzeumnak jelenleg pénze sincs rá.

1944-1945-ből láthatók Hawker Hurricane repülők, amelyek részt vettek a felszabadító háborúban. Egy Spitfire repülőt a britektől kapott a jugoszláv sereg. Belgrádban megtekinthető egyike annak a két még létező repülőnek, ami trópusi filterrel rendelkezik.

– A brit légierő keretében repültünk, de csak nekünk engedték meg, hogy megjelöljük a repülőinket az ötágú csillaggal és a zászlóval.

A második világháború után Oroszország látta el az akkori Jugoszláviát repülővel. Ebből az időből származik az IL-2 Šturmovik. Megtekinthető egy német Stuka repülő farokrésze, ugyanakkor egy amerikai Lightning repülő maradványa is, amely Zombor környékén kényszerült kényszerleszállást végrehajtani. Néhány évvel ezelőtt az amerikai mágnás, Paul Allen kísérelte meg megvásárolni a múzeumtól, de a terve kudarcba fulladt.

Miután Tito és Sztálin összevesztek, megszűnt az orosz repülőgéprészek beszállítása, így amerikai repülőkre tért át a jugoszláv flotta. Mintegy tíz év alatt több, mint 800 repülőt kapott Jugoszlávia Amerikától. A belgrádi Repüléstörténeti Múzeum ugyanakkor többek között őriz egy olyan helikoptert is, a Sikorsky S-51-est, amelyet az amerikaiak csak a legközelebbi szövetségeseinek kézbesítettek ki. Tito Erzsébet brit királynőtől kapta. Sőt később Jugoszlávia egyike volt annak a kilenc európai államnak, amely helikoptereket gyártott.

Megtekinthető Tito magánrepülője is, amit Brezsnyevtől kapott.

A múzeum azonban nemcsak hadi repülőket őriz, hanem utasszállítókat is. Ivan Vujkićtól megtudtuk, egy Boeing 727-es utasszállítót kell átvontatniuk a repülőtér területéről a múzeum udvarába. Már az utat is megcsinálták a repülőnek a szánfőföldeken keresztül. Ezzel szeretnének bővebb betekintést nyújtani az utasszállításba is. A kurátor elmondta, a belgrádi Repüléstörténeti Múzeum a világ tíz, Európa öt legjobb (repüléstörténeti) múzeumainak egyike. Akárhogy is, kihagyhatatlan.