2024. március 29., péntek

Lončar: A kanyaróban megbetegedettek állapota stabil

Az összes kanyaróban megbetegedett páciens kórházi kezelésen van - ideértve azokat is, akiknél szövődmények léptek fel – és állapotuk stabil, jelentette ki ma Zlatibor Lončar egészségügyi m

- Ma reggelre minden páciens, így a szövődményekkel járók állapota is stabil. Hét páciensünk van, akiknél szövődmények léptek fel, egyiküknél a betegség tüdőgyulladást okozott, de állapotuk folyamatosan  javul – nyilatkozta Lončar az RTS-nek.

A miniszter kiemelte, MMR védőoltás van elegendő, és biztosítottak eleget, hogy minél többen felvehessék.

Megismételte, a himlőjárvány megakadályozására tervezett valamennyi intézkedés folyamatos.

- Még amikor a betegség felbukkant Romániában, megtettük a megelőző intézkedéseket, mint a gyanús esetek gyors bejelentése, a járványtani vizsgálatok, mintavétel a gyanús eseteknél, és a védőoltás nyilvántartásának felülvizsgálata. Ahol gyanús esetet észlelünk, azonnal riasztunk, az esetet nyilvántartásba vesszük, és megtesszük a kellő intézkedéseket –  magyarázta Lončar.

Kiemelte, a helyzetbe saját felelőtlenségünk miatt kerültünk, és az a jövőben attól függ, hogyan viszonyulunk hozzá, az állam pedig az előírásokkal összhangban minden tőle telhetőt megtesz.

Mint mondta, a gyermek beíratható az óvodába akkor is, ha valamilyen egészségügyi okok miatt nem vette fel a védőoltást.

- Ugyanakkor, a kórházakban már szigorították az intézkedéseket, és azok kétszer annyi ideig tartanak, mint az utolsó betegnél a lappangási időszak – tette hozzá a miniszter.

Egyelőre nincs kórházlátogatási tilalom, ami nem jelenti azt, hogy nem fogjuk bevezetni, amennyiben továbbra is ilyen felelőtlenek maradunk, mint eddig – mondta Lončar.