2024. április 25., csütörtök

Válságban élni?!

Kerekasztal-beszélgetés Zentán Hamvas Béláról

A százhúsz éve született magyar író és filozófus munkásságáról szóló kerekasztal-beszélgetés volt a záróakkordja a zentai Városi Múzeumban október közepén megnyílt Válságban élni?! – Hamvas Béla 120 című kiállításnak, amely az író és gondolkodó életének és pályafutásának a legmeghatározóbb pillanatait tárta a közönség elé.

Mezei Kinga, Krnács Erika, Weiner Sennyey Tibor, dr. Thiel Katalin és Gruik Ibolya a kerekasztal-beszélgetésen (Horváth Zsolt felvétele)

Mezei Kinga, Krnács Erika, Weiner Sennyey Tibor, dr. Thiel Katalin és Gruik Ibolya a kerekasztal-beszélgetésen (Horváth Zsolt felvétele)

Az összejövetelen Gruik Ibolyának, lapunk Üveggolyó melléklete szerkesztőjének vezetésével dr. Thiel Katalin főiskolai tanár és filozófus, az Ars et Vita Alapítvány elnöke, Mezei Kinga színész, rendező és Weiner Sennyey Tibor író, költő, a DRÓT című irodalmi portál főszerkesztője mondta el meglátásait az író műveiről. Beszéltek arról is, hogy Hamvas jelenleg miképpen helyezhető el a magyar irodalmi és színházi kánonban, valamint felelevenítették az irodalmárral kapcsolatos első élményeiket. Az író műveiből Krnács Erika előadóművész nyújtott ízelítőt.

Az est első részében a vendégek azt a kérdést járták körül, hogy mit lehet tenni az ellen, hogy az egyik legnagyobb magyar gondolkodó ennyire kiszorult a köztudatból, a folytatásban pedig a személyes találkozásokról meséltek a jelenlévők.

Thiel Katalin elmondta, hogy 1972 óta (Hamvas 1968-ban hunyt el) nagyot változott az életművéhez való viszonyulás és bizonyos értelemben Hamvas életművének a sorsa is. Az Ars et Vita Alapítvány elnöke szerint kezdetben Hamvas fogadtatása, éppen az elhallgatása miatt, a diákok körében kialakított egyfajta szektás magatartást, ez viszont a rendszerváltást követő időben oldódni kezdett, amikor egyre-másra jelentették meg az író jól vagy éppen rosszul megszerkesztett, de mégiscsak kézbe adott műveit, s az emberek felfigyeltek rá a korábban csak kéziratban olvasható szövegek után.

Az est folytatásában a vendégek elmondták azt is, hogy szerintük miképpen kell az író könyveit olvasni, illetve kezelni, valamint Thiel Katalin beszélt a szerdai eseménnyel lezárult zentai kiállítás megszületéséről és eddigi sikereiről.