2024. április 25., csütörtök

A vőfélykedés a hagyományunk szerves része

Topolyán megtartották a II. Vőfélytalálkozót, és a találkozóval egybekötött zenés mulatságot az Újotthonban. A találkozó szervezője a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat volt.

Mint azt a társulat elnöke, Kovács László elmondta, a vőfélyek, a vőfélység hozzátartozik a hagyományainkhoz. Ez adta az ötletet már az első találkozó megszervezéséhez is. A találkozóra a hazai vőfélyek mellett magyarországi meghívott vendég vőfélyek is érkeztek, akik az egyre inkább feltörekvő ceremóniamesterekkel ellentétben még a hagyományos vőfélyi gyakorlatot alkalmazzák. Ők Tiszaalpárról, Szentesről, Szankról, Petőfiszállásról, valamint Dunaharasztiból érkeztek.

A vőfélytalálkozók szokása szerint a találkozó kezdetén a vőfélyek a szokásos verses-rigmusos formában megtartották rövid bemutatkozásukat, majd a hangulatfelelős Pálma Zenekar elmuzsikálta a nótájukat. Az ő feladatuk volt a vacsora beköszöntése, és az est folyamán időről időre a vendégek szórakoztatása, hasonlóképpen, mint az egy hagyományos lakodalomban lenni szokott.

A II. Vőfélytalálkozó volt a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat évadzáró rendezvénye. Az idei évben műhelymunkákra kerül majd sor a társulat szervezésében, melynek keretében ünnepváró kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a felnőttek és a gyerekek is.