2024. április 23., kedd

Mozgalmas ősz az Izidában

Új program indult be az Izida üvegházában – A jövő héten tartják a társulat hagyományos kézműves táborát

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat az ősz során is számos tevékenységet szervez felhasználói számára. A társulat üvegházában egész évben folyik a munka, de most a szokásos gombatermesztés helyett egy új programot indítottak be, mondta el lapunknak Papp Julianna, a társulat elnöke.

Serény munka folyik az Izida üvegházában (Lakatos János felvétele)

Serény munka folyik az Izida üvegházában (Lakatos János felvétele)

– Ilyen időszakban az üvegházban laskagombát termeltünk, idén azonban nem sikerült beszereznünk a micéliumos zsákokat. De nem estünk kétségbe, hanem átállítottuk a programunkat, mégpedig az évelő virágok termesztésére. Vannak olyan virágok, amiket már májusban ki kellene ültetni, de előtte nincs lehetőség a tárolására. Ezért gondoltuk úgy, hogy megpróbálunk különböző virágokat termeszteni, amelyek évelők. Reméljük, hogy a környezetünkben lesz érdeklődő ezek iránt. Idáig elpalántáltuk a növénykéket, és reméljük, hogy tavaszra virágba borulnak – mondta el Papp, majd arról is szólt, hogy a községből vannak olyan nagylelkű személyek, akik rendszeresen megkeresik őket és fűszernövényeket, valamint virágokat vásárolnak tőlük. Emellett felvetődött az ötlet, hogy valamilyen formában meg kellene oldani az izidás termékek értékesítését. Jelen pillanatban ez nem oldható meg, de az elnök bízik benne, hogy találnak lehetőséget a fűszernövények, a virágok és a kézimunkáik értékesítésére, amihez más kézműves termékeket gyártó egyesületek is csatlakozhatnak. Azt is megtudtuk Papptól, hogy éves szinten részt vesznek egy faluszépítési akcióban. Ennek keretében az üvegházban nevelt virágokból tavasszal megszépítik a faluközpontot. A most ültetett évelő virágokkal ez még inkább megoldható lesz.

Éves szinten az Izida két nagyobb volumenű rendezvényt szervez. Az egyik a Záporka Vers- és Prózamondó Verseny, ami nemrég zajlott le, a másik a hagyományos kézműves tábor, amire a jövő héten fog sor kerülni.

– Az idei évben a Szekeres László Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével támogatja a táborunkat, valamint Kishegyes község önkormányzata segít bennünket. E tábor révén kicsit közelebb kerülünk azokhoz a szervezetekhez, amelyek valamilyen fogyatékkal élő embereket tömörítenek. A munkába bekapcsoltuk a topolyai Kis Bácska szklerózisos betegek egyesületét, Szabadkáról a gyermekparalízisben szenvedők egyesületét, és Újvidékről a disztrófiás betegségben szenvedők egyesületét – mondta el az elnök, majd arról is beszámolt, hogy négy fajta műhelymunkát szerveznek. Lesz fazekasság, mézeskalács-készítés és -díszítés, batikolás, ami újdonságnak számít, valamint varró és szabóműhely, ahol illatos párnák készülnek.

– Ezek nagyon tartalmas programok, amin kicsi és nagy egyaránt részt tud venni. Az utolsó napon, pénteken pedig kiállítást szervezünk az itt készült munkákból. Erre meghívjuk a községi és helyi elöljáróságot is, hogy bemutassuk a munkánkat és a napközinket is – fogalmazott az elnök.