2024. április 20., szombat
VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐK

A slágermeccs: svéd–olasz

Gianluigi Buffon, az olasz válogatott legendás, évtizedek óta első számú hálóőre bízik Giampiero Venturában, a Svédország elleni vb-pótselejtező ma esti odavágójára készülő csapat szövetségi kapitányában. „Azt hiszem, egy olyan kapitány, mint a miénk, pontosan tudja, miként kell felkészülni az ilyen jelentőségű mérkőzésekre. Hinnünk kell benne, belé kell helyeznünk a bizalmunkat” – nyilatkozott lojálisan a kapus.

Olasz készülődés Giampiero Ventura éber felügyeletével (Fotó: Beta/AP)

Olasz készülődés Giampiero Ventura éber felügyeletével (Fotó: Beta/AP)

Fel sem merült bennem a lehetőség, hogy nem jutunk ki az oroszországi világbajnokságra” – ezt már maga a 69 éves szakember jelentette ki, aki azt is elárulta, fontos két mérkőzés vár rájuk, hiszen új korszakot indíthatnak az olasz labdarúgásban – a tréner minden bizonnyal az Antonio Conte utáni periódusra gondolt, hiszen többen bírálták Ventura teljesítményét tavaly nyári csapatátvétele óta.

Nyugodt vagyok, érzem a játékosaim törekvését és együttműködési szándékát. Olaszország mindig összetartott, amikor ilyen kihívás elé kellett állnia” – utalt a mester a gárdát övező hangulatra, majd arról is beszélt, érték kritikák a selejtezősorozat második felében, amikor Spanyolországban 3:0-ra kikaptak, majd Macedónia ellen botlottak otthon (1:1). „Olaszország soha nem hagy cserben minket, és mi sem fogjuk Olaszországot” – fejezte be Ventura. Az olasz válogatott legutóbb 1958-ban nem tudott kijutni a világbajnokságra.

Már azzal győztesek vagyunk, hogy idáig jutottunk – fogott mondandójába a svéd szövetségi kapitány, Janne Andersson. – A legnehezebb selejtezőcsoportot kaptuk Hollandiával és Franciaországgal, és jó néhány kiváló mérkőzést játszottunk” – magyarázta az edző. Svédország hazai pályán remekül teljesített, a hollandok ellen ikszeltek, Franciaországot pedig legyőzték 2:1-re. „Ha ilyen szinten tudunk focizni, bárkit képesek vagyunk megverni – sugárzott magabiztosságot Andersson, ellenfelére térve pedig a tisztelet hangján szólt: – Az olasz focinak gazdag a történelme, sok kiváló játékosuk van, és számtalan vb-n szerepeltek. De mi megpróbálunk győzedelmeskedni a párharcban.”

Interkontinentális összecsapások

A két utolsó kiadó világbajnoki helyet interkontinentális pótselejtezőkön szerezhetik meg a csapatok: a péntek és szombat közötti éjszakán rendezendő találkozók közül elsőként az észak- és közép-amerikai csoportban negyedik Honduras Ausztráliát látja vendégül a péntek késő esti odavágón. Utóbbi válogatott hagyományos módon az ázsiai selejtezősorozatban vett részt, ahol harmadik lett csoportjában, és a veterán Tim Cahill vezérletével Szíriát ütötte ki az interkontinentális párharc jogáért.

A másik összecsapást szombaton hajnalban rendezik Új-Zéland (Ausztrália és Óceánia győztese) és a Dél-Amerikában ötödik helyet megszerző Peru között. A sors fintora, hogy a vendégek legjobb góllövője, a Flamengóban légióskodó Paolo Guerrero komolyabb sérüléssel küzd – épp ő szerezte egy hónapja Peru kulcsfontosságú pontot érő egyenlítő gólját Kolumbia ellen, amikor a két válogatott látványos, mindkét fél számára előnyös, Chilére nézve hátrányos „paktumot” kötött a pályán a kolumbiai sztár Radamel Falcao vezényletével.