2024. április 19., péntek

Barnier: ezúttal sem sikerült komoly előrelépést elérni

Bizonyos pontokban történt némi előrelépés az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalások e heti, hatodik fordulóján, de egyik kérdésben sem sikerült áttörést elérni - jelentette ki pénteken Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója.

Barnier már a brüsszeli sajtótájékoztató legelején arra figyelmeztetett, hogy senki ne várjon nagy bejelentéseket.

Folytatni kell a munkát a bizonytalanság mérséklése érdekében, az idő szűkös, több mint ötszáz nap eltelt a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás óta - emelte ki a volt francia miniszter.

Hangsúlyozta: nem kell mindenről részletes megállapodásra jutni, de a következő két hétben "őszinte és valódi" előrehaladásra van szükség ahhoz, hogy decemberben tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló egyeztetésekre.

Hozzátette, az elmúlt két napban "elmélyítették" a párbeszédet a főbb pontokat illetően, és sikerült bizonyos eredményeket elérni az állampolgári jogok és az ír-északír határellenőrzés területén, de maradtak még nézetkülönbségek, előbbi témában például a családegyesítés vagy az Európai Bíróság joghatóságának vonatkozásában.

Emellett kiemelte, a továbblépéshez "abszolút létfontosságú" megállapodásra jutni az EU-val szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek ügyében.

David Davis brit Brexit-ügyi miniszter azt hangoztatta, mielőbb tovább kell lépni a Brexit-tárgyalások második szakaszára, ehhez pedig "rugalmas és konstruktív" megközelítésre van szükség mindkét fél részéről.

Elmondta, London "kész és hajlandó" a jelenleginél intenzívebb egyeztetéseket folytatni a december 14-15-i EU-csúcstalálkozóig, amikor is a bennmaradó tagállamok vezetői döntenek majd arról, szerintük haladtak-e már eleget a továbblépéshez.

Aláhúzta: a mostani fordulón sikerült megegyezni bizonyos kérdésekről az állampolgári jogok és az ír-északír határellenőrzés területén.

Arra a felvetésére, miszerint Észak-Írország különleges státust kaphatna a Brexit után, hogy tagja maradhasson a belső piacnak és a vámuniónak, Davis leszögezte: kizárt egy új határ létrehozása az Egyesült Királyságon belül. Elismerte, hogy egyedi megoldás szükséges a kérdés rendezéséhez, de ez - mint mondta - nem válhat kárára a szigetország "alkotmányos és gazdasági integritásának".

Davis: tovább kell lépni a kereskedelmi kérdésekről szóló tárgyalási szakaszra

Mihamarabb tovább kell lépni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatrendszeréről szóló második tárgyalási szakaszra, ehhez "rugalmas és konstruktív" megközelítésre van szükség mindkét fél részéről - hangoztatta David Davis brit Brexit-ügyi miniszter pénteken Brüsszelben.

A kiválási tárgyalások hatodik fordulójának lezárása után Davis közölte: London "kész és hajlandó" a mostaninál intenzívebb egyeztetéseket folytatni a december 14-15-i EU-csúcstalálkozóig, amikor is a bennmaradó tagállamok vezetői döntenek majd arról, szerintük haladtak-e már eleget a továbblépéshez.

Aláhúzta: a mostani fordulón sikerült megegyezni bizonyos kérdésekről az állampolgári jogok és az ír-északír határellenőrzés területén.