2024. április 23., kedd

Felvirágoztatnák a Drina mentét

Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság közös kormányülést tartott Belgrádban

Egy asztalhoz ült ma Aleksandar Vučić államfő Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnökével, hogy az eddigi és a jövőbeli együttműködésről tárgyaljanak. Az ülésen jelen volt Ana Brnabić szerb kormányfő és Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság kormányfője is. Az ülésen a kormányfők megállapították, intenzívebb közös munka elé kívánnak nézni, így mindenekelőtt a közös projektumokról folytattak megbeszélést.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Ana Brnabić elmondta, hogy a tanácskozást követően négy megállapodást írtak alá. Kiemelte, a határon átnyúló egyműködési lehetőségeket szeretnék jobban kihasználni, és nagyobb mértékben igénybe venni az EU-s alapokat.

– Jadranka Joksimović miniszter asszony csapata jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a rendelkezésre álló pénzalapokat még jobban kihasználjuk. Kár lenne nem élni ezzel a lehetőséggel. Nagyobb figyelmet kell fordítani erre az elkövetkező időszakban – emelte ki a kormányfő.

Željka Cvijanović kiemelte, különösen annak örül, hogy elfogadták Podrinja fejlesztési akciótervét, hiszen ehhez a Drina mentén húzódó térséghez több stratégiai fontosságú projektum is kapcsolódik majd, mindenekelőtt a turizmus, a közlekedés, a közlekedési infrastruktúra, a gazdaság, a vízipar, az erdészet, az energetika területén. Rámutatott, az akcióterv mindkét ország számára jelentős fejlesztési lehetőséggel bír, hiszen több mint 30 községet érint.

Milorad Dodik szerint a kormányközi találkozó már csak a jövő évi költségvetési tervek miatt is fontos volt. Kiemelte, ismertették a két fél gazdasági igényeit, így a beruházásokról is tárgyaltak.

Elmondta, a boszniai Szerb Köztársaság készen áll arra, hogy megsegítse Szerbiát az iskolák és óvodák felújításában. Erről azonban később születik majd döntés. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az év végéig sikerül pontot tenni a demarkációs kérdésekre Szerbia és Bosznia-Hercegovina között.

– Szerbia már megfogalmazta a javaslatát, ami pontos és világos. Már nem Vučićtól függ, hogy Szarajevó erre hogyan reagál. Mi támogatjuk ezt a javaslatot, és hiszem, a boszniai horvátok is így tesznek majd. Várható, hogy a muzulmán közösség valamilyen oknál fogva problémákat támaszt a kérdésben, így nem tudni, hogy a folyamat meddig tart majd – mondta Dodik.

A Szerbia és Bosznia-Hercegovina közti határ 335 kilométer hosszú. A Zvornik, illetve Bajina Bašta körüli szakasz kérdéses, valamint a Belgrád–Bar vasút menti, továbbá a Priboj községgel határos szakasz.