2024. április 19., péntek

Családi drogbiznisz

Nyugat-Európa országaiban üzleteltek a kokainnal – Prágában és Újvidéken csaptak le a csapatra

A szerb és a cseh rendőrség, valamint az ügyészségek közös akciójában rendőrkézre került egy Nyugat-Európa országait kokainnal ellátó bűnbanda. A történet érdekessége, hogy a banda állítólagos vezetőit, illetve tagjait rokoni szálak fűzik egymáshoz. Az első számú gyanúsítottak Radoslav és Branislav Cvijović, apa és fia.

A nemzetközi rendőrségi akció első felvonása Prágában, a cseh fővárosban zajlott le. Ma a kora délutáni órákban letartóztatták Branislav Cvijovićot (39), Josip Capikot (59) – szerb és magyar állampolgár – és Branislav Bikićet (45) – szerb és cseh állampolgár –, amikor éppen kokaint adtak át „felvásárlóiknak”. A letartóztatás során elkobzott négy kilogramm kokain piaci értéke Csehországban 160 ezer euró. Később Prágában újabb négy kilogramm kokaint koboztak el. Ezt Magyarország irányába csempészték volna – véli a sajtó.

Késő délután és este Újvidéken a szerb rendőrség Radoslav Cvijovićot (63) – montenegrói állampolgár – és annak vejét, Slavko Pavlovot (40) tartóztatta le. Pavlov ismert teniszedző, és a németországi Ulmban él.

A szerbiai és a cseh rendőrség, valamint a szerbiai Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) közös nyomozása során kiderült, hogy a bűnbanda hollandiai kikötőkben vette át a drogot, s ezt később Németországban és Olaszországban értékesítették. Két hónappal ezelőtt az olasz helyett a cseh és a magyar piac felé fordultak. Ennek oka állítólag az, hogy Olaszországban a kokain jóval olcsóbb, mint Csehországban vagy Magyarországon. Olaszországban egy kilogramm kokaint már 27 ezer euróért is meg lehet vásárolni, Csehországban viszont 40 ezer euróba kerül.

A bűnbanda tagjaival összefüggésbe hozható, elsősorban újvidéki ingatlanok átkutatása során a rendőrség 110 ezer euró készpénzre, egy Porsche Panamera gépkocsira, egy Audi A8-asra és egy értékesebb Mercedesre bukkant. Ezeket átmenetileg elkobozták.

Radoslav Cvijović nevét az elmúlt években többször is összefüggésbe hozták az alvilággal. Elsősorban úgy emlegették mint a balkáni régió egyik legnagyobb drogdílerét. Több alkalommal is letartóztatták már, terhelő bizonyítékok híján azonban rendre szabadon engedték.