2024. április 25., csütörtök

Egy szolgálati év nem lehet kettő

Gördülékeny a nyugdíjfolyósítás Szerbia és Magyarország között

Külföldi munkavállalók nyugdíj-biztosítási ügyében nyújtottak szaktanácsadást tegnap Újvidéken. Az ingyenes tanácsadást olyan polgárok vették igénybe, akik mind Magyarországon, mind Szerbiában fizettek már járulékokat, és arra voltak kíváncsiak, milyen juttatásokra számíthatnak a nemzeti szabályozások alapján.

A legösszetettebb kérdést a szolgálati idők átfedése jelenti (Dávid Csilla felvétele)

A legösszetettebb kérdést a szolgálati idők átfedése jelenti (Dávid Csilla felvétele)

A közös nyugdíjtanácsadói napon a szerbiai Köztársasági Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alap és a Magyar Nemzeti Nyugdíjbiztosító szakértői adtak információt szerb és magyar nyelven.

A tanácsadást jellemzően olyan, jelenleg Szerbiában élő polgárok vették igénybe, akik egykor mindkét országban vállaltak munkát, vagy jelenleg is munkaviszonyban vannak. A leggyakrabban akkor merül fel kérdés a nyugdíjbiztosítást illetően, amikor a szolgálati idő duplázódik – tudtuk meg Basnec Igortól, az újvidéki nyugdíjbiztosító szolgálat munkatársától.

– Számos problémával fordulnak hozzánk ügyfeleink, ezek többségét a gyors és hatékony ügyintézésnek köszönhetően sikeresen megoldjuk. Általában minden probléma megoldható. A legösszetettebb kérdésként a szolgálati idők átfedése merül föl. Sokan ugyanis nem tudják ennek a hátterét. Munkaviszonyban vannak teszem azt Szerbiában, miközben Magyarországon egyéni vállalkozást működtetnek. Ilyen esetben a szolgálati idő megduplázódik, ami azt jelenti, hogy nem lehet elismerni mindkét országban. Ilyenkor az ügyfélnek le kell mondania az egyik szolgálati időről – mondta Basnec Igor.

A tanácsadói napon az érdeklődők a helyszínen benyújthatták nyugdíjkérelmüket és előzetes időpontfoglalás alapján az ügyfelek széleskörű és egyéni tájékoztatást kaphattak lehetőségeikről. Mindeddig 500 kérelem feldolgozása van folyamatban a magyarországi és a hazai nyugdíj-biztosítási szerveknél, ezek többségét Vajdaságban adták át – mondta Mile Ćulibrk, a Köztársasági Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alap igazgatója.

Őrlős Sándor is azon ügyfelek egyike, aki a szolgálati idő kapcsán kért tanácsot.

– A Magyar Szóban értesültem a tanácsadói napokról. 1990-ben mentem el Magyarországra munkavállalás céljából. Hét évig vállalkozóként dolgoztam, miután balesetet szenvedtem, így nem tudtam folytatni a tevékenységemet. Szeretném, ha azt a hét évet, amelyet külföldön töltöttem el, összesítve elismernék. Ehhez kérem a tanácsadói segítséget – mondta Örlős Sándor.

Őrlős Sándor napilapunkból értesülve a Szegeden élő barátját is elhívta a tanácsadásra, aki szintén érintett az ügyben.

– Négy évig dolgoztam topolyai Május 1-ben, emellett az újvidéki hajógyárban és Kishegyesen is vállaltam munkát. Jelenleg Magyarországon élek, és szeretném összerakni ezeket az éveket, valamilyen egyesített nyugdíj reményében. Tájékoztattak minden egyes részletről, mondták, hogy indítsam meg az ügyet és el fogom érni a célomat. Szegeden, a lakóhelyemen kell megindítanom az ügyet, amelynek során egyesítik a szerbiai és magyarországi szolgálati időt. Ezenkívül dolgoztam Horvátországban is fél évig, és ebben is közre tud járni a magyar hatóság – mondta a szegedi lakos.

Az újvidéki Dragan Tomen a Magyarországon eltöltött szolgálati időt szeretné hivatalosan is igazoltatni.

– Budapesten dolgoztam a kilencvenes években önálló vállalkozóként, a barátommal. Néhány év után azonban különváltak útjaink. Annak szeretnék utánajárni, hogy mennyi szolgálati évet ismer el a magyar állam, és hogy mindezek alapján milyen juttatások járnak nekem – mondta Dragan Tomen.

A nemzetközi szaktanácsadói napokat 2013 óta évente kétszer tartják meg Szerbiában és Magyarországon egyaránt. A következő ingyenes tájékoztatásra 2018 májusában Szegeden kerül sor.